СамокоВест

Стълкновения, обгазени и десетки задържани в деня на „Великото народно въстание“

Споделете ни в

Още в 8 ч. се стигна до ескалация на напрежението пред Народното събрание. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците се засилиха около 9:45 ч. На няколко пъти  протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. Обгазени бяха десетки хора, информират от БНР.

А BTV съобщава, че в схватката е била напръскана и Канна Рачева, която е предавала ситуацията на протестите от източния край на Партийния дом. Това не беше лютив спрей, а газ, с който полицията отговаря на хората. Той попадна върху лицето и очите ми, е обяснила Рачева и е уточнила, че операторът вече е пострадал и не може да предаде нищо. Става въпрос за Боби Мавров, като малко по-късно е станало ясно, че е откаран в болница.

Има и пострадали протестиращи. Те се опитват да измият лицата си. В същото време се видяха кадри на нови арестувани граждани. Съобщава се и за десетки протестиращи, които са били изведени от първия ред на протеста малко преди 10 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето са извозени към СДВР.

За над 20 обгазените полицаи пък съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той предупреди, че ако напрежението ескалира, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства.

„Многократно призоваваме гражданите да протестират мирно, да изразят свободно своето мнение. Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Ние сме длъжни да запазим, както нашият живот, на служителите на МВР, така живота и здравето на гражданите. Замерят колегите с камъни, с домати и яйца, с тъпи предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия призив и се опитваме да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание.“