СамокоВест

Строежът на Румен Гайтански-Вълка в ДЛС „Искър“ е незаконен. Фандъкова ще решава да бъде ли премахнат

Споделете ни в

Строежът в Държавно ловно стопанство „Искър“ е незаконен, съгласно проверка направена от район „Панчарево“. Установено е, че изградената стоманобетонна сграда е без издадено разрешение за строеж, без одобрени инвестиционни проекти и няма строителен надзор. За строежа временният директор на ДЛС „Искър“ Петър Герзилов е предоставил „неодобрени и несъгласувани чертежи за ремонт и модернизация на съществуваща техническа работилница“. Тя била с площ от 1341 кв.м. Твърдението било, че не се строи триетажен хотел за ловци, а се модернизира старата работилница.

Фирмата – изпълнител на обекта, е „Био майнинг“ АД, е записано в констативния акт от проверката. Дружеството е собственост на фирми на Румен Гайтански-Вълка, който е сочен за близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Припомняме, че строителството започна през март и в средата на август сградата вече бе издигната до покрив. По сигнал на самоковци, съветникът към Столичен общински съвет Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и на „Демократична България“, пръв сигнализира на 3 август за строежа. Върховната административна прокуратура се сезира по сигнала и разпореди на Дирекцията за национален строителен контрол и на Министерството на земеделието, храните и горите да извършат проверка.

Нейните заключения бяха, че ловното стопанство не е изискало от фирма „Био майнинг“ необходимите строителни книжа и не е уведомило Югозападното държавно предприятие за строителството. А директорът на ловното стопанство инж. Атанас Дарелов бе сменен.

В тази връзка Владислав Панев написа във фейсбук- „Скандалът с незаконния двуетажен строеж на Румен Гайтански- Вълка на брега на язовир Искър в едноименното ловно стопанство стигна до столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя ще трябва да реши дали еднолично или като упълномощи свой подчинен, да издаде заповед за стартиране на административна процедура за бутането на незаконната постройка, която придоби гласност като „зимен сарай“

„Строежът на Румен Гайтански – Вълка на територията на Държавно ловно стопанство Искър е незаконен, а издаден на 28 септември констативен акт от район Панчарево е достатъчно основание за премахване на обекта. Тази информация получих днес от кмета на района Николай Гюров в отговор на мои въпроси по закона за достъп до информация“, посочи още Панев.

Съгласно Закона за устройство на територията, кметът на общината ( в случая столичният кмет Йорданка Фандъкова) или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на строежи от четвърта до шеста категория,  какъвто е този в ДЛС „Искър“. Ако заповедта за премахване не се изпълни доброволно в определения в нея срок, тя се изпълнява принудително от общината по ред, определен с наредба на Общинския съвет. Освен това принудителното събаряне е за сметка на извършителя и на лицето, упражнило строителен надзор, както и на строителя, в случай, че строителството е продължило след издадена заповед за спиране на строежа от кмета на общината.

Предстоят последващите действия на отговорните институции спрямо строежа на Вълка в ДЛС “Искър“, съгласно законоустановената процедура.