СамокоВест

Стотици самоковци протестираха срещу увеличението на цената на водата. Искат общинско ВиК дружество

Споделете ни в


Кметът Владимир Георгиев: Ще подкрепям всяка инициатива, с която да изразим недоволството си, не толкова от цената на водата?????!!!!!!!

Протестен митинг срещу поскъпването на водата събра стотици самоковци в 17,30 часа на 16 декември пред сградата на ВиК дружеството в града.

Още на 3 декември, с огласяване на поскъпването на ВиК услугите, представители на регионалните медии поискахме среща с кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Мая Христева. Тъй като кметът Георгиев отсъстваше, може би в едно от задграничните си пътувания, от общинска администрация се ангажираха да уточнят срещата да се състои на 6 декември (петък), след завръщането му. Искането ни обаче не бе уважено от кмета и срещата не се състоя. Явно темата не е представлявала интерес за самоковския градоначалник.

За сметка на това многолюдният протест ангажира интереса на редица национални медии, които детайлно го отразиха.

От името на протестиращите, Мария Галчева и Екатерина Василева, поставиха някои основни искания.  Те настояха за отговор от Асоциацията по ВиК за Софийска област как е формирана цената на водата. Какви загуби са отчетени. Цената за отвеждане на отпадните води. Поискаха информация за методиката, по която се определя цената и настояха да бъде назначена работна група от специалисти под контрола на Община Самоков, която да следи и изисква от експлоатационното дружество да спазва стриктно обявяваните капиталови вложения за текущи и аварийни ремонти, изграждане на нови мрежи и съоръжения в сектора на ВиК и пречистване на водите на територията на Община Самоков.

Позиция по проблема изрази кметът Вл. Георгиев, подчертавайки, че хората са особено чувствителни по отношение на водата. Никола Нитов – началник на „ВиК” – София ЕООД и ръководителят на местния клон на дружеството Ивайло Добруджански изтъкнаха, че разработеният бизнесплан е внесен в Общинските съвети на общините от Софийска област, КЕВР и Асоциацията. „За съжаление Асоциацията не можа да се събере, да събере кворум и да разгледа този бизнесплан, за да даде своето становище пред Комисията” – коментира Никола Нитов, прехвърляйки проблема от болната глава върху здравата.

Припомняме, че областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, който е и председател на Асоциацията по ВиК, атакува пред Административния съд поскъпването на водата веднага след решението на КЕВР. В тази връзка, на митинга бе отправен апел към жителите на Самоковска община да не заплащат услугата на ВиК дружеството до произнасянето на съда.

Във финалното си обръщение към протестиращите кметът Георгиев заяви, че ще настоява увеличението на цената да стане след яснота за инвестициите от страна на ВиК дружеството в системата. В този смисъл е и позицията му, публикувана във фейсбук профила му – Ще подкрепям всяка инициатива, с която да изразим недоволството си,

не толкова от цената на водата,

колкото от лошото качество на услугата и липсата на инвестиции. С други думи, заложените в т.нар “бизнес план” размер на инвестициите са смешни и няма да доведат до никакво подобрение на качеството на услугата от страна на държавното дружество. Най-отговорно мога да заявя, че в последните 20 години всички инвестиции във ВиК сектора са направени от Община Самоков, респективно гражданите на Самоков!“ е написал кметът Георгиев.

С изявлението си кметът отново доказа, че кардинално се разминава с исканията на самоковските граждани. Стотиците протестираха срещу каквото и да било поскъпване на ВиК услугите, тъй като и досегашната цена надхвърля чувствително реалните разходи по предоставянето на услугата.

Изразител на основното искане на протестиращите стана Ангел Маринов, който зави – „Самоков да си има Общинско ВиК и да не е включено изобщо към „Софийска вода” АД. В миналото имаше такива постъпки, но някои хора се поблазниха и затова днес сме на това положение”.

Няма да коментираме кои и как се съблазниха. То е видно.

На управниците ни трябва да им стане ясно, че самоковци настояват за излизане от държавното ВиК дружество и за учредяване на общинско такова, за което основно трябва да работят. Сайтът ни многократно е давал гласност на саможертвената работа на членовете на Инициативния комитет за създаването на Общинско ВиК. За съжаление, повече от 20 години, местните управници не намериха политическа воля и финансов интерес да реализират идеята.

В тази насока са исканията на десетки общини. От месеци насам жителите на село Илинденци, община Струмяни, спряха да плащат сметките си за вода. Хората смятат, че кметът и общинските съветници не са направили достатъчно, за да защитят интереса им и да се противопоставят на поскъпването на водата. В продължение на години ВиК услугата в община Струмяни се предоставяше от общинско ВиК дружество. В резултат цената бе 0,60 лв. за куб.м., независимо, че районът е предимно равнинен. След преминаването им към държавното ВиК дружество – Благоевград цената е увеличена на 1,50 лв.

А самоковци и до сега плащахме услугата близо 2,5 пъти по-скъпо (1,55 лв. на куб.м.), независимо че водата на територията на общината е 100% гравитачна. Така че, доколко кметът Владимир Георгиев и общинските съветници са защитавали и защитават интересите на самоковските граждани нека всеки си отговори сам.

Можем само да гадаем на каква цена Благоевград се отказа от общинското ВиК и премина към държавното дружество. Дали пък разковничето не е в това, че основната тежест от нереално високата цена на водата пада върху гърба на самоковци.

Тъй като кметът не прие срещата с регионалните медии, поставяме исканията си публично и открито. Настояваме местните управници, в лицето на

кмета Владимир Георгиев и на председателя на Общинския съвет Мая Христева, в най кратки срокове да дадат, също така публично и открито, отговор на въпросите:

  1. Какви инвестиции и на каква стойност са направени от страна на ВиК дружеството във ВиК системата на територията на община Самоков. Кметът Владимир Георгиев, като представляващ Община Самоков в Асоциацията по ВиК, има правото и задължението да изиска тази справка от държавното дружество.
  2. Какви разходи по поддръжката на ВиК мрежата е направило ръководството на община Самоков, какви инвестиции са направени за сметка на общинския бюджет, които последствие влизат в активите на държавното ВиК дружество. На какво законово основание общината субсидира държавното дружество в ущърб на самоковските данъкоплатци.
  3. Каква е реалната цена на ВиК услугата за 1 куб.м. на територията на Община Самоков, която да бъде определена от независима експертна комисия.
  4. Какви действия ще предприемат в най-кратки срокове управниците ни за излизането на община Самоков от държавното ВиК дружество и за учредяване на Общинско такова.
  5. Какви действия ще предприеме кметът Владимир Георгиев за отмяна на неправомерно завишените цени, многократно надхвърлящи реалната стойност на услугата.