СамокоВест

Стотици кубици незаконна сеч над пътя за Боровец. Александър Дунчев с призив: Ако червената община Самоков не може да опази горите, да ги върне на държавата!

Споделете ни в

Открихме произхода на незаконните 45-те м3 трупи, задържани преди ден от МВР Велинград!! И не 45, а стотици кубици незаконни сечи над Самоков в общинските гори над пътя към Боровец! И ако Агенцията по горите помогне, край с кражбите на тази фирма, подхващаме следващите докато не остане дървена мафия в България!!! , написа на страницата си във Фейсбук народният представител в 47-то народно събрание от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев.

Публикуваме пълния текст на известния защитник на Българската гора:

„Проверката се наложи обаче да я извършим сами с мечока Боро, минал малко преди мен след дъжда, докато близо 1000 горски инспектора и над 5000 горски служителя в цяла България са се снишили и чакат да видят кой ще е следващия служебен министър и колко ще е голяма партийната му метла…

В резултат на проверката ни с Боро са подадени 5 сигнала до Агенцията по горите за спешни проверки в 3 сечища, където фирмата със задържания ТИР сече гората като за последно. Видимо и тук от месеци не е стъпвал нито общински горски, нито държавен инспектор! И не са и очаквали, защото когато разбраха, че някой ги проверява, джип на фирмата започна да обикаля гората и да търси неканения проверяващ, попаднал извън корупционния контрол на местната дървена мафия – търсиха, но не успяха!

А фактите са отчайващи: Отгледни сечи, възложени от Община Самоков на фирма Родопа форест ЕООД, като по документ се изисква 20% разреждане на гората с цел премахване на криви и болни. Абсурд! На терен точно обратното – реже се само най-дебелото и най-обещаващото, десетилетия преди да узрее… В сечище 287-ш с изтекло позволително се правят сега повторни набези и са изсечени незаконно десетки зелени дървета. В сечище 287-ч и 287-д1 на Р.Ф. ЕООД до миналогодишните отсечени дървета се секат стотици нови, и се секат само най-едрите и най-скъпите дървета, остават само най-хилавите (често маркирани, но непожелани) – това им е отглеждането на гората! Всички пънове с фалшиви марки и пръски по стърготините, правят се нови пътища и всичко покрай тях се сече незаконно – къде с фалшива марка, къде без марка. На места гората даже не е маркирана от общинските лесовъди и сечта се прави по преценка на секачите… На други места се виждаше, че общинският лесовъд плахо и внимателно е маркирал само криви и сухи дървета (така пише и позволително), с добре нанесена стара марка в основа на дърветата. Но такава при сечите не видях – всичко си беше фалшива марка на секачите.

За ужас на проверяващите, всички сигнали завършват с искане за конфискация на незаконните трупи на терен, с обезсилване на всички позволителни за сеч в общинските гори и с призив, ако червената община Самоков не може да опази горите, да ги върне на държавата!

Ние се провалихме, но дано служебното или следващото правителство се понапъне и развали елементарните схеми за кражби на фирми като тази: задържаният ТИР във Велинград беше тръгнал уж от склад на фирмата в Самоков, но фалшивите горски марки на трупите издават, че трупите не са минавали през склада, а идват с този или друг камион директно от сечищата по-горе. Но никой не проверява нито цеховете, нито GPS-ите на камионите.

Отделно лицензираният на фирмата е известен като един от най-големите схемаджии при издаването на превозни билети с  таблет 8879! Ето Ви един фалшив билет на Родопа Ф. от таблет 8879, с който е открадната 17.45 м3 трупи от бор и смърч, като във фалшивия билет като произход на дървесината е написан произволен билет на друга фирма (Мальовица Лес ЕООД) за 15.24 м3 съвсем различни трупи от само бор с други размери…. И така са откраднати още хиляди кубици под носа на държавата (тук се пробвахме с един софтуерен хак да спрем таи схема в ИАГ – дано вече работи!).

Сега разбирате ли, че единственият начин да опазим горите ни, е да спрем сечите на дървената мафия! Където и да отидем, и то само в обхвата на София Област – под 100 км от София – в гората все едно държава няма 😡А на места и гора вече няма… Време е за обрат! Вдигайте се! Подавайте сигнали – само от Вас зависи вече!!“