СамокоВест

Стогодишната война за родното място на Паисий Хилендарски продължава

Споделете ни в

Близо век академици, професори, краеведи и откровени лаици спорят за рожденото място на Отец Паисий. За родно място на автора на „История славянобългарска“ се сочат Доспей и Рельово – Самоковско, Банско, Кралев дол – Пернишко, Бельово (Белово), Троян, Охрид и Разловци (Северна Македония).

А Тодор Живков на събрание на Съюза на писателите в края на 1966 г. отсякъл: „Паисий е от Банско и само от Банско! И който не го смята от Банско, има много здраве от арменския поп. Паисий е българин от горе до долу и от долу до горе!“, което и до днес политизира спора.

Публикуваме откритото писмо на инж. Любчо Луков по темата без редакторска намеса:

ДО СЪЮЗА  НА  БЪЛГАРСКИТЕ  ПИСАТЕЛИ –  ЗА  Г-Н  ИВАН  ГРАНИТСКИ

ДО  Г-Н ЕМИЛ КОШЛУКОВ – ГЕН. ДИРЕКТОР  НА БНТ

ДО  Г-Н  РУМЕН  РАДЕВ – ПРЕЗИДЕНТ  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                              О Т К Р И Т О     П И С М О

от инж. Любчо Луков от гр.Самоков, ул. „Васил Левски“ №8, liubcho.lukov@abv.bg

  ВЪВ  ВРЪЗКА  С  ДВА  ФИЛМА НА БНТ С НЕИСТИННО СЪДЪРЖАНИЕ – ЗА ТОВА, ЧЕ УЖ  ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ – САМОКОВСКИ –  БИЛ РОДЕН В С. БАНСКО

                                                  УВАЖАЕМИ  Г-Н  ГРАНИТСКИ,                                  

       Добре  е  да прочетете  нещо за това, че родното място на Паисий Хилендарски – Самоковски е гр.Самоков, а не с. Банско. И да станете  главно действуващо лице и в друг филм за Паисий, този път   за истинското му родно място – Самоков! Да прочетете   поне част от категоричните становища по този въпрос на българските възрожденци, историци и литератори, освен това на възрождениста проф.Й.Иванов от 1938г. и „повярвалите му“, както иронично казва проф. Иван Радев – М.Арнаудов, П.Динеков, Б. Ангелов,  Мих. Ковачев и Тодор Живков. В действителност всички те отлично са знаели, че Паисий е роден в Самоков!

 Патриархът на българската литература – Иван Вазов, в пътеписа „Мусала“ изд.1901г. – пише: „Славният Паисий Хилендарски, който е родом от Самоков,  в своя Царственик е обезсмъртил легендата за битките на цар Иван Шишман…“,проф. Константин Иречек – в първата „История на българите“ от 1871г., където нарича Паисий – Паисий Самоковски,“ проф.Марин Дринов-първият  директор на БАН – в писмо до самоковци от 14.02.1878г.  – „Вие, самоковци,  имате право да се гордеете пред  цял български народ с това, че от вашето място се роди Йеромонах Паисий Хилендарски, който българите турят на чело на своето Възраждане …“,   проф. Добри Войников –във в.к „Дунавска зора“ – год.1869, бр.49 – „Отец Паисий, родом от Самоков, монах, живял миналия век – той е написал Българска история още през 1762г….“   Васил Друмев/Митрополит Климент/,  Георги Раковски –идеолог и организатор  на  национално-освободителното  движение – в „О Асеню Первому …“ , акад.Снегаров, първите няколко  енциклопедии, издадени у нас, в които Паисий неизменно е наричан- Паисий Самоковски, проф. Дим.Маринов,  проф.Богдан Филов-председател на БАН и министър-председател на България,  екзарх Стефан, проф. Румяна Михнева-в сегашните учебници по История и цивилизация за гимназиите,  проф.Касъров, проф.Иван Радев, на ген.Тодор Катранджиев в „Чакър войвода“ и т.н. и т.н.

  Редно е да се чете повече, г-н Гранитски! Препоръчвам Ви  и фототипното издание на Хилендарската кондика, което може да се купи от книжарницата на Народната библиотека, от което ще видите, че тезата за Банско е фрапантна неистина, тъй като в Кондиката  през 18-ти век Банско изобщо не се споменава, камо ли съчинената от Йордан Иванов лъжа за „отцовата кукя“ в Банско на Лаврентий, която той през 1765г. уж обещал за метох на Хилендарския манастир и за който „метох“  днес банскалии твърдят, че е най-старата къща в Банско…

   Тезата на Й.Иванов  от 1938г., че тогава  „открил приписка в Хилендарската кондика, в която уж писало, че Лаврентий обещал отцовата си кукя в Банско за метох на Хилендар. И понеже Лаврентий бил брат на Паисий, значи и Паисий е от Банско…“Да, ама в Хилендарската кондика изобщо няма такава „приписка“,  а  Банско изобщо не се споменава в нея през 18-ти век… . Досещате  се защо, нали? Разбира се, това е причината.Защото  тогава  – през 18-ти век Банско изобщо не го е имало!

    Българи, защо се страхувате да отворите Хилендарската кондика и да се убедите, че в нея Банско ИЗОБЩО  не се споменава ?! Т.е. няма я и „ приписката“, уж открита от Й.Иванов през 1938г., а с тази липса пропада и лъжата, че Паисий е роден в Банско, понеже уж Лаврентий имал бащина къща там.

  Няма и бански препис на „Историята“, а тъкмо Паисий ли може да бъде упрекнат в липса на патриотизъм ?!

   За да замаже дивотиите на БКП и Коминтерна по македонския въпрос, за това, че след 09.09.1944г. те предадоха на Тито списъците на българските военни разузнавачи във Вардарска Македония, които бяха насечени на парчета заедно със семействата им от бандите на Темпо, че биха българите в Пиринско да се пишат македонци и да учат сръбски, ТТъпанара от Правец изтърси :“Паисий е от Банско и само от Банско“ ? Но негово  е и проникновението , че „Социализмът се оказа едно недоносче ! „,  след като десетилетия тровеше душите ни с мита  за великото социалистическо и комунистическо бъдеще „, а синът му –  според думите на ген. Славчо Трънски-легендарен партизански командир, казани на пленума на БКП  през м. ноември 1989г. – само при едно от посещенията си в Монте Карло е проиграл 5 млн. щ.долара. И това при нищожните заплати и  тотално празните магазини у нас.

  И още – Паисий сам посочва Самоков за свое родно място в един от самоковските преписи, който е направен от йерей Алекси Велкович в  присъствието на Паисий в родния му град Самоков:

„Списах сию Историю славеноболгарскою в славней земли Македонстей, в граде и отечествии моем, наричаем Самоков…в лето 1771,…собраною от различних книг и истории Паисием Йеромонахом И ПО ЕГО УРЕЖДЕНИЮ ЯКО ЖЕ ОБРЕТОХ, ТАКО И НАПИСАХ.“

  Според чл.кор. проф.Христо Христов изразът-„по его уреждению“категорично означава – „в негово присъствие и по неговите указания“.Трябва да се отбележи и това, че щом става игумен през 1761г., първата работа на  Лаврентий е да наклевети Паисий на турската власт, че той се готви да пише история за българските царе. Турците пращат  Паисий в затвора,  да избяга от там му помага друг самоковец-Никола  Димчов, пише  проф.Д.Маринов.

  Изключително известна е смелостта и жертвоготовността  на самоковци, за това  говорят  много и много случаи, когато трима или четирима самоковци са „надрали/набили/ цяла рота…“!

   А  „брат едину мати роднаго“  означава брат по религия, тя е общата родна  майка на всички монаси.

  След прогонването  му  от Хилендар Паисий отива в Зографския манастир и там написва своята История. Хилендар е създаден от сръбските крале и князе, издържан е най-вече от тях и от сръбските земи и население и за това мнозинството и властта там винаги са били сръбски.Имало е много малък брой и други православни монаси-българи, руси, гърци, молдовци и т.н., но  без влияние.

  На стр.46  в своята книга за Паисий- изд. 1962г.  проф.Мих.Арнаудов пише:“Външен импулс, дошел от преселници из Самоковско през 18-ти век засилва процеса на концентрация на население  в района на днешното с. Банско“ и то става селище, макар и твърде малобройно, но създадено както се вижда – от самоковци. Убеден съм, че Иван Гранитски не знае и че дн. Благоевград също е създаден от самоковци под името Самоковска Джумая, но доста по-рано-към 1450г. До 1878г. всички учители и свещеници в Горна Джумая са назначавани от Самоков.

  Според проф.Ст.Младенов и проф.Ст.п.Василев-в сп. „Родна реч“- год.5, кн.5,София, 1932г., стр.204: „В езика на Паисий се отразяват северозападни особености, не от най-южните/разложки/ и най-северните  или североизточни/ихтимански/ краища на някогашната Самоковска епархия…“

И още – в Самоковска епархия, като част от Ипекската патриаршия, съществувала от 1346г. до 1776г., не са влизали Разлог и село Банско. Видно е от картата на тази патриаршия, която е закрита с протокол от Константинополската патриаршия през 1776г. Има и категорични руски извори в тази връзка.

  Впрочем  възрожденистът Йордан Иванов твърдо и неотстъпно е държал на Самоков като родно място на Паисий чак до 1938г., когато вероятно по заръка „от горе“, т.е. по държавни съображения,  издава статия във в-к „Зора“ с точно обратно съдържание, а именно, че уж Паисий е от Банско.Това учудва най-много банскалии, те го чуват за първи път. Казва го и уредничката на музея в Банско във филм за Паисий, финансиран от БНТ.

 / С какво право, г-н Кошлуков, се разхищават държавни милиони за насаждане на исторически неистини ?! /

   Причината е, че след  1924г., до когато в официалните югославски документи се говори , че населението на Вардарска Македония е българско,  Югославия рязко  засилва асимилационната си политика и вече даже  на конгреса на ЮКП през 1937г. не се говори за българи в Югославия, а за македонци, като вид сърбомани.Втората причина вероятно е, че може би държавното ни ръководство тогава е смятало банскалии за най-податливи към македонизма из между македонските българи у нас, за разлика от нас – самоковци, които по-скоро ще върнем отново Белград в Самоковския санджак, отколкото обратното! Хваленият твърде много род Вапцарови от Банско например са изявени македонисти – както Н.Вапцаров, който е осъден на смърт не за писане на стихотворения, а за нещо, което е причина  досието му да бъде държано след промените  според медиите в касата не на някой друг, а на вътрешните ни министри … Аз знам какво е направил Н. Вапцаров и защо се крие досието му, но не желая истината да излиза от мене…Македонист е и брат му Борис Вапцаров, който след 09.09.1944г. лично е принуждавал на сила българите в Пиринска Македония да се пишат македонци и да учат сръбски македонски  от белградски  учители. Това, както пише в.к „Уикенд“ в брой от т.г.,  е било припомнено на дъщерята на Борис – Мая Вапцарова преди изборите през 1990г. и то не от друг, а от „активните борци“  в Пиринско, които я бойкотираха   и  тя не бе избрана. В момента  е член на ДПС.

 Има и една легенда – за голямата красота на майката на Никола Вапцаров, към която не е бил равнодушен  даже  цар Борис Трети… Именно за това той на няколко пъти прощавал сериозни неща, извършени от Никола, но това, което е станало в Скопие, не  е могло да  бъде простено!

  Г-н Гранитски, заблуждавате българите във филма на БНТ за Паисий и Банско,  в който сте главен герой и е редно да се извините! Народът  на Самоков и на цяла България настоява да се извините ! В тази връзка прочетете и становищата  на г-жа Грета Дженева-директор на Историческия музей в Асеновград, която между другото в статията си „Асеновград търси гроба на Паисий“ пише: „Защо, ако Паисий Хилендарски е банскалия, се е представил в своята История като самоковец? Има ли друг случай, от както съществува Банско, банскалия да се представя чрез Самоков?! Банско никога до 1776г. Не е влизало в Самоковска епархия…“Още по-убедителен аргумент, че Банско не е влизало в Самоковска епархия е трудът на руския архимандрит Леонил –„Обяснение к областной карте трех автокефальньих славянских церквей на Балканском полуострове“-изд. В Санкт Петербург, 1871г.“ Това казва д-р ист.н. Грета Дженева.

  Г-н Цанко Живков от Кралев дол, виден изследовател на Паисий, макар и ортодоксален краевед,  в статията си от 22.10.2014г. също прави на пух и прах Банската теза, ползвайки фототипното издание на Хилендарската кондика.  Д-р ист. н. Мария Деянова –директор на Истор. Музей в Карлово също представя  правдиви изследвания по казуса.

  Проф.Н.Овчаров който до преди 2г. твърдеше, че Паисий е роден в Банско, преди година – „да се разберат историците за родното място на Паисий“, а от скоро- в „Телеграф“, че „Паисий е роден в Самоков“,  също извървя не лек път до истината, но му прави чест, че все пак стигна до нея с помощта на нас, самоковци!

   Време е този час да дойде и за Вас, уважаеми г-н Гранитски! Желая Ви здраве и бодра мисъл! И поне малко съвест!

Пропуснах да спомена, че чл. кор. акад.Юлиан Ревалски в писмо от две изречения  с четири правописни грешки в него, всичките в името на Паисий /Пасий Хелендарски/ не отговори ясно и категорично на президента  на Република България за това  – къде е роден Паисий, каза само, че радиовъглеродното датиране и ДНК-сравнение, които предлагаме да се направят на останките в гробницата  на Паисий  в двора на черквата „Свети Никола“ в гр.Самоков – ще ли да струват  скъпо…Без никой да иска пари от БАН за това!

   Бившият президент Плевнелиев през 2012г. обяви конкурс за откриване гроба на Паисий, но когато му писах през 2014г.,/писмото ми е заведено в Президенството/,  че този гроб е в двора на черквата „Св. Никола“ в Самоков, нито той, нито проф. Топалов и проф. Драгова/ орг. Комитет на юбилейното чествуване/- не благоволиха даже да ми отговорят!

  Над  Иван Вазов и Георги Раковски ли се поставяте, г-н Гранитски? Смятате  ги за лъжци  ли, тях  и стотиците български възрожденци, историци и литератори  които са общували с хора, лично познавали Паисий и разговаряли с него и за родното му място?

  Троянската война е била през 8-ми век преди н.е., Омир е написал  „Илиада“  четири века по-късно. До сега  за 2400 години над 100 селища твърдят, че са негово родно място. За Паисий до сега са десетина. От няколко години  даже и Александър Дугин – личен  идеолог на президента Путин, както Доминик Къмингс – на Борис Джонсън,  твърди, че Паисий е … руснак !

   „Лошото на това, да имаш нещо, е че все ще се намери някой, който иска да ти го отнеме“ – казват англичаните, вероятно съдейки по собствените си завоевания. А Паисий Хилендарски- Самоковски е нещо  велико за всички славяни, просто няма селище, което да не го желае  за свой гражданин!

                                                                                                    Инж.Любчо Луков