СамокоВест

Според политолога Даниел Смилов ако ПП – ДБ излязат с отчетлива преднина те могат да търсят подкрепа и от ГЕРБ за определени политики

Споделете ни в

Тезата, че след вота в неделя едва ли не неизбежно ще отидем на нови избори, че решаващи били изборите наесен, първо е грешен, второ е опасен елемент. Опасен е в смисъл,  че се опитва да накара хората да не излязат да гласуват. А все пак с вота си в неделя те могат доста да променят картината на социолозите. Има голям шанс с малко увеличение на електорален ресурс да бъде променена картината на социолозите. Това заяви политологът Даниел Смилов в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Казва се, че ГЕРБ се страхуват, че ще загубят местната власт ако влязат във властта или ако подкрепят някакво правителство или ако те съставят правителство затова трябва да чакаме септември за да не загубят те повече градове отколкото се очаква да загубят. Това не е сериозен аргумент. Самият този аргумент ще подрони подкрепата да речем за партия като ГЕРБ. Подобни разсъждения важат и за другите партии, коментира още политологът.

„Една от характеристиките на тази кампания беше, че тя започна с корупционна схема. Това беше списъкът „Магнитски“, в който беше включен и Владислав Горанов, и други лица. Тази тема някак си отпадна. На преден план излязоха цените, инфлацията, по които партиите спориха и там имаше интересно развитие. Имаше един опит да се създаде впечатление, че държавата е едва ли не пред финансов колапс и има много тежки, нерешими проблеми свързани с дефицит, бюджет и т.н. Хубавото беше ,че се оказа, че България финансово е доста стабилна. И това е една от добрите страни на тази криза, защото въпреки парламентарната турболенция, така да се каже, икономиката на страната е достатъчно стабилна. Развива се, което дава ресурс за решаване на важните проблеми. Но замитането на корупционния проблем под килима е бомба със закъснител и това ще тежи много по време на сформирането на правителство. Защото все пак кампанията беше най-важното време да се изяснят някои скандални въпроси, най-вече заради политическата отговорност. Кампанията не е съд или прокуратура да се произнася по наказателна отговорност, но има много въпроси – кой носи политическата отговорност за такива скандали като хазартния с Божков, изчезването на 500 млн. от държавния бюджет и прочие. Самият факт, че не се стигна дори до отговаряне, до даване на някакви обяснения по тези въпроси много ще тежи и може да направи много трудно съставянето на правителство.“, каза още Даниел Смилов.

Независимо от това, според политолога може да има редовно правителство. По думите му, ако ПП – ДБ излязат с отчетлива преднина пред ГЕРБ, може да се говори за вариант те да търсят подкрепа, включително и от ГЕРБ върху определени политики. „В голяма степен политиките са ясни – еврозоната, войната в Украйна, Шенген“, конкретизира Смилов.

„При друг вариант – ако няма ясен победител или ГЕРБ излезе на преден план, по-вероятна е коалиция около ГЕРБ, където традиционният им партньор ДПС, може би и БСП в някакви варианти могат да се включат”, предвижда политологът.

Относно електоралните очаквания Даниел Смилов посочи, че партиите използват определени прийоми. „Ако някаква партия не е съвсем приемлива за голяма част от електората. Да си представим, че електоратът вижда партията като имаща корупционна репутация. За тази партия е важно да създаде впечатление, че ситуацията е много трагична, драматична, че има някакви почти катастрофи, които предстоят да се случат, ако тя пак не влезе във властта.  Тази партия започва да нагнетява такива страхове у хората. За партия, която наистина има нещо компрометиращо в нея, да се превърне в приемлив компромис за хората. Те да кажат ей, щом са толкова трагични нещата и тези нека да влязат във властта, все пак да си решим проблема.“, коментира Смилов.

Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Климент Охридски”.

Той има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence.

Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.