СамокоВест

„Софийски виртуози“ почетоха празника на лекарите с първокласен концерт – възпоменание за д-р Боян и д-р Борислав Кашъмови

Споделете ни в

На 5 април в Самоков преживяхме една изключителна пролетна вечер – възпоменание и възхвала за двама лекари – братовчеди – Боян Кашъмов и Борислав Кашъмов – запален пианист и голям меломан. Празникът на лекарите, в аванс ни беше поднесен като един прекрасен подарък. И трябва да благодарим за идеята на Димитър Слатински и отличната организация на Боян Кашъмов-син и д-р Красимира Ковачка – управител на болницата.

Самоков заслужено притежава една великолепна зала в красивата сграда на Читалище-паметник „Отец Паисий“. И сега тази препълнена зала имаше рядката възможност да се наслади на голямото изкуство на „Софийски виртуози“ – четирима видни музиканти – едни от най-способните професори в Консерваторията и известни концертиращи артисти в цяла България и в много страни в чужбина. Възпитаници на Лондон, Санкт Петербург, Париж, Будапеща, Брюксел.

Това са : проф. д-р Атанас Куртев – пианист, проф. Ангел Стефанов и проф. Йосиф Радионов – цигулари, и проф. Анатоли Кръстев – виолончелист – в една вечер събрани заедно!

В тази зала отдавна не бяха прозвучали класически творби, като тези изпълнени сега – на Моцарт, Бетовен, Форе и Шостакович. След приветствията от Боян Кашъмов-син, д-р Ковачка и кмета Владимир Георгиев, концертът беше открит от 7-годишната цигуларка Марина Никова в съпровод на пианиста и диригент на хор „Бодра смяна“ Александър Кочков. Малката, чаровна изпълнителка се явява като една бъдеща надежда – продължител на известни традиции от близкото музикално минало на града ни – един нов роден талант.

Красивата музика, поднесена с голямо майсторство, виртуозност и емоционална дълбочина завладя слушателите и те откликнаха с продължителни спонтанни овации. А проф. д-р Атанас Куртев, както и проф. Йосиф Радионов са и ерудирани оратори и умеят непринудено да влязат в контакт с публиката.

И този път, като един сюрприз, те посветиха две от изпълненията си на самоковци: на 90-годишния юбиляр, неуморим планинар, композитор, диригент и акордеонист Борис Стрински и на певицата Росица Тренкова – отколешна гордост на Самоков, като припомнящо разкриха, че тя е имала редица участия в концерти в Германия и на Шубертовото дружество с проф. Радионов, както и в София и в Самоков, преди около 15 години. С проф. д-р Атанас Куртев я свързва задълбочена работа върху интегралното изпълнение, за първи път в България, на всичките песни на големия музикант и архитект Димитър Ненов (пребивавал и творил и в Самоков, влюбен в Рила планина). Това изпълнение е отличено с грамота и осъществено на концерти и запис в Радио „София“ и издадена плоча на „Балкантон“ 1990 г. Казват, че никой не е пророк всред своите. А в Самоков, в последно време, може би са позабравени концертните прояви на певицата и това сега беше едно вълнуващо признание за 83-годишната ни съгражданка и добър пример за нас от страна на гостите ни!

Тази вечер самоковската публика бе благословена с бляскавото изпълнение на четиримата виртуози. Една незабравима среща с големите майстори, които с божие вдъхновение ни разкриха красотата на музиката, нейната сила , хармония и любов.

Първокласен концерт!

Дано и в бъдеще битието на града ни да се оживява с такива празнични акценти.

Лилия Кинина