СамокоВест

Слух за социални помощи струпа множество хора пред Бюрото по труда в Самоков. Служители на полицията наложиха ред

Споделете ни в

В края на работната седмица, в нарушение на всички предпазни мерки за борба с Ковид 19, множество хора се тълпяха пред Дирекция „Бюро по труда“ в Самоков. Наложи се намесата на органите на реда. Служителите на полицията призоваха чакащите да спазват стриктно дадените указания за мерките и действията по време на извънредно положение. Наред с нарасналия брой освободени от работа след 13 март, проблемът възникнал и в резултат на разпространен слух, че само на регистрирани в Бюрото ще се раздават помощи. Както информирахме, за времето от 13 март до 31 март в Бюрото по труда са регистрирани 243 безработни, което е със 150 човека повече, спрямо същия период на миналата година.

По повод създалата се ситуация, общинският съветник от „Евророма“ Мартин Мартинов потвърди, че в ромската махала се носи слух, че ще се раздават помощи на хора, които са регистрирани в Бюрото по труда. „Това е абсолютна лъжа, от там идва и проблемът със струпването на хора пред Дирекцията „Бюро по труда. Част от чакащите се притесняваха, че, ако се забавят, могат да изпуснат срокове и след това да бъдат лишени от помощи и обезщетения. Поехме ангажимент да разясним на хората, че това не отговаря на истината. На всички хранителни магазини разлепихме съобщения, че някой е пуснал фалшив сигнал за получаване на парични средства от Бюро по труда. Това не е вярно!“, допълни Мартинов. Той се ангажира, че ако има акции за социално подпомагане от страна на Министерството на труда и социалната политика лично ще уведоми живущите в 7-ми квартал.

Общинският съветник и бивш депутат от ДПС Александър Методиев също изрази готовност да участва в даване на вярна информация на хората от квартала. Той подчерта, че почти всички срокове по линия на Дирекция „Бюро по труда” и „Социално подпомагане” са удължени заради въведеното извънредно положение и не съществува риск от загуба на права. Ще се направи график, който да се спазва, ангажира се Методиев.