СамокоВест

След двукратна санкция на КЗК улица „Преспа“ продължава да се ремонтира в нарушение на закона и със 129 000 лв. по-скъпо

Споделете ни в

Реконструкцията на водопроводната  и канализационна мрежа е обект на обществена поръчка от 18.02.2019 година с прогнозна стойност 625 250 лв. На 25 април същата година кметът Владимиров с подписа си финализира процедурата по разглеждане, оценка и класиране на офертите на участниците: ДЗЗД Юг ен груп, ДЗЗД Аква-Преспа и Хидростроител ПА ЕООД .  Прави впечатление, че комисията по тази процедура е в състав меко казано неподходящ за подобна дейност. Председател е Красимира Костадинова, социолог по образование, членовете Вангелова, Лукайчев, Дамянов са юристи, а инж. Кирилов е геодезист. Единственият технически грамотен оценител е младо новозавършило инженерче със строителна специалност. Как тази комисия е успяла да оцени обективно офертите на кандидатите и да ги класира по същество остава неясно. Макар че в доклада си са анализирали подробно техническите параметри и са аргументирали класирането на кандидатите. Първи са „Аква-Преспа“ с максималните 100 точки, следват „Юг ен груп“ с 60 точки. А „Хидростроител ПА“ е отстранен поради факта, че е посочил едно и също лице за ръководител екип и контрол на качеството и това прави фирмата с непълен инженерно-технически състав.

Хидростроител ПА ЕООД подава жалба до Комисия за защита на конкуренцията.  Юг ен груп също се жалят пред комисията.

На 29 май комисията излиза със следното решение:

1. ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО Решение № 01-737/25.04.2019 г. на кмета на община Самоков за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедурата.

2. ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО Решение № 01-737/25.04.2019 и по отношение жалбата на „Юг ен груп“.

3. ВРЪЩА преписката на възложителя за продължаване на процедурата от етап ново разглеждане на офертите.

4. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на кмета на община Самоков за възлагане на разноските в производството и ВЪЗЛАГА на община Самоков да заплати на „Хидростроител ПА“ ЕООД  850.00 лв., а на „ДЗЗД Юг Ен Груп” 2 350.00 лв.

Следва ново заседание на 22. 07., на което се разглежда решението на КЗК и се продължава процедурата за ново разглеждане на офертите. „Компетентната“ комисия е в същия състав.  Участниците – същите. Но тук виждаме промяна в класацията Първенецът си е все така ДЗЗД “Аква Преспа“. В така договореното гражданско дружество участват „Бекастрой“ ЕАД, „ГБС-инфраструктурно строителство“ АД и „Лобутов-МЛ“ЕООД. На втора позиция вече е „Хидростроител ПА“ ЕООД само на 2 и половина точки след поставения на първото място. Аргументите са повече от смешни за утвърдена фирма като „Хидростроител ПА“ ЕООД – не били разделили дейностите водопровод и канал и нямали организация за движението на гражданите по време на ремонта. На това заседание се установяват още нередности в документите на „Аква Преспа“, които представят анекс към споразумението за учредяване на обединението, в който декларират, че „Лобутов МЛ“ ще изпълнява дребни задачи по координация и администриране на дейностите, тъй като не е лицензиран строител.

Следва отваряне на ценовите оферти и окончателното класиране на участниците. Ценовата оферта на „Аква Преспа“ е 617 306, 33 лв. със 129 хиляди лева по-висока от тази на „Хидростроител ПА“, която е 487 925р 81 лв. Но и това не аргументира компетентната комисия, която отново дава предимство на дружеството „Аква Преспа“, в което влизат Бекастрой“ ЕАД, „ГБС-инфраструктурно строителство“ АД и „Лобутов-МЛ“ЕООД. По-късно ще се разбере, че първите две фирми участват формално, фактическият строител е Любомир Лобутов, виден лейбърист и съратник с Емил Кривошиев. Малко по-късно и двамата станаха общински съветници.

И съвсем логично следват нови две жалби към КЗК. Решението на Комисията от 21.11.2019 година е следното:

1. ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО Решение № 01-1541/30.09.2019 г. на кмета на община Самоков за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедура за възлагане на обществена поръчка чрез публично състезание с предмет: „Строителство на обект: „Реконструкция и подмяна на водопровод и канализация по ул. „Преспа”, гр. Самоков”, открита с Решение № 01- 290/18.02.2019 г. на възложителя, по жалба вх. № ВХР-1916/09.10.2019 г. от „Хидростроител ПА“ ЕООД.

Същото се отнася и за втория жалбоподател „Юг Ен Груп“ и връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата от етап ново разглеждане на офертите на дружествата „Хидростроител ПА“ ЕООД и ДЗЗД „Юг Ен Груп“, съобразно мотивите на настоящото решение. Община Самоков отново плаща разноските по производството в размер на 2 200 лв. общо на двете фирми.

Въпреки цялата сага по тази спорна обществена поръчка, кметът Георгиев подписва договора за изпълнение на строителството с фирмата „победител“ – „Аква Преспа“. По време на строителството, което стана пред очите на самоковското гражданство, се разбра, че строителните дейности се изпълняват от „Лобутов МЛ“ ЕООД. Видно от строителната техника – товарни автомобили, багери с логото на гореспоменатата фирма, е очевидно, че тази техника не изпълнява административна дейност. Видя се и какви затруднения изтърпяха гражданите, особено живущите в квартал „Самоково“ по отношение на придвижване,  шум, запрашеност, водоподаване.

Всичко това е причина тази обществена поръчка отново да е обект на разследване от страна на прокуратурата и Държавната финансова агенция, резултатите от което предстоят.

До тук обаче възникват няколко много основателни въпроси.

Притежава ли комисията, разглеждала и класирала участниците в обществената поръчка, необходимата компетентност?

Запознат ли е кметът Георгиев с подробностите по офертите преди да подпише решението за класиране на участниците?

Знаел ли е кметът Георгиев, че с неговия подпис ощетява общинския бюджет със 129 000 лева?

Можем ли ние, самоковските граждани, да гадаем дали тази сделка е корупционна и ако се окаже, че е така – кой ще се облагодетелства?