СамокоВест

Слагат начало на „Фестивал на картината“ в Самоков – градът на зографите

Споделете ни в

Първото издание на „Фестивал на картината“ – Самоков отваря врати на 22 април (четвъртък) от 17:30 часа в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“. Инициатор и организатор на събитието е Танер Мерт, познат на самоковци от няколко самостоятелни изложби. Мерт работи с оригинална техника, нанасяйки боите с малка шпакла, което придава характерен релеф на творбите му.  

Изложбата ще бъде открита с изпълнение на пиано на талантливата Диляна Христова.

В първото издание на фестивала ще участват местни и гостуващи творци. От Самоков участват Красимира Дренска, Иван Петров, Танер Мерт, Ани Белемезова, Милена Попова, Мариян Гюров, Атанаска Сели, Кирил Симчев, Христина Лобутова, Иван Шуманов и Володя Казаков. Гостуват Петра Добревска, Лили Сотирова, Меглена Божанова, Кристина Ляхтова, Наталия Димитрова, Симона Босилкова. Автор на плаката е Милена Попова, която също ще участва в изложбата.

„Моята идея е в този формат на фестивал да се покаже една богата селекция от платна на художници, всеки от тях е индивидуален и различен, творят в различни стилове, с различни техники. Затова го нарекох фестивал. Това не е конкурс“, уточнява Мерт. Посетителите ще имат възможност да оценят картината, която най-много им е харесала. Творбата, събрала най-голямо одобрение, ще бъде отличена с приза „най-красива“, носещ и известна парична награда.

Предвижда се фестивалът да се провежда ежегодно в две издания – пролетен и есенен.

Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки делничен ден до 22 май. Който желае, може да си закупи картина. Входът е свободен.