СамокоВест

Самоков слага начало на Фестивала “Жива вода“ по инициатива на пианистката Диляна Христова

Споделете ни в

Идеята за фестивала се заражда още през 2019 година, когато Диляна се завръща в Самоков след 20 години раздяла и открива един град с видим културен подем. А заглавието? То идва спонтанно от ромона на бликащите от Голямата чешма, един от символите на Самоков, кристални струи вода.

Двата пиано-рецитала на Диляна Христова на самоковска сцена – „Кръстопътища“ и „Напред-назад“ преминаха при изключителен интерес. Нестихващите аплодисменти и букетите с цветя бяха красноречив израз на възторга на публиката от виртуозното изпълнение. Диляна подари на своите съграждани две брилянтни вечери с музиката на Джордж Гершуин, Сесил Шаминад, Петко Стайнов, Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетховен; Азиза Мустафа Заде, Фазил Сай, Шопен, Виторио Монти, Гардел, Хоаким Раф, Бетовен, Глинка, Лист. Пианистката очарова самоковската публика с красивото, елегантно и проникновено изпълнение и с присъщия си финес и изящество.

Дълго време Диляна живее и работи в Емирство Кувейт, където се занимава с изпълнителска, продуцентска и преподавателска дейност. Пандемията я връща в България, като оставя в Кувейт 12 незабравими години от своя живот.  Зад граница пианистката неуморно е работила за популяризирането на България, като запазва и представя живия дух на българския фолклор. Била е музикален ръководител към Посолството на България в Кувейт и организатор на етно клуб към Kuwait English School – едно от най-престижните учебни заведения в страната. Нейни студенти са изпълнявали обработки на Петко Стайнов , Любомир Пипков, Панчо Владигеров, както и народни танци.

Два дни след приключване на фестивала Диляна Христова отново заминава зад граница – за Женева и международния колеж Айглон, където се надява да продължи да популяризира Българската музика и култура.

От години Диляна е посланик на България и Самоков в чужбина, а с фестивала „Жива вода“ цели да направи обратна връзка, представяйки пред самоковската публика изтъкнати музиканти от света и България.

Фестивалът „Жива вода“ се организира съвместно с Община Самоков и ще се проведе в град Самоков от 7 до 12 август.