СамокоВест

Самоков се включва в протеста срещу жестокото нападение над момичето от Стара Загора

Споделете ни в

Снимка: БНР

Самоков се включва в Националния протест заради случая с обезобразеното момиче от Стара Загора и реакцията след него. Мирни шествия в подкрепа на пострадалата ще се проведат в различни градове в страната.

В Самоков протестиращите ще изразят своята позиция срещу насилието в понеделник (31 юли) от 18:00 часа пред сградата на Районния съд в града.

„Няма да мълчим! Стоп на геноцида над жените! Уважаеми майки, дъщери и жени на Самоков, уважаеми граждани, ние също ще се включим в масовото протестно събитие, провокирано от изключителната жестокост и садизъм, извършени над 18-годишното момиче от Стара Загора и дали тази силна реакция сред обществото. Ние също няма да си замълчим, защото насилието е бич, животът е безпрекословна ценност и никой няма право да я нарушава!“, написа във фейсбук профила си Мария Галчева – един от организаторите на протеста.

Тя посочи, че идеята на протеста е да изрази солидарност и подкрепа към пострадалото момиче и нейното семейство, солидарност към жертвите на домашно насилие, както и упрек към неадекватното поведение на институциите и към правното тълкуване на някои наказания и понятия, особено що се отнася до умишлено причиняване на подобна жестокост. И допълни: „Изключително сме несъгласни, че това се определя като лека телесна повреда по Наказателния кодекс. За нас остава необяснимо защо няма бързи производства и присъди за насилниците, защото ставаме най-обикновени статистици, които броят жертви и на всичкото отгоре се учудват на степента на агресията, стаена в причинителите. Това ли трябва да се допуска като мода в българското общество?”,

Припомняме, че 18-годишното момиче бе нападнато на 26 юни, при което са ѝ нанесени 21 рани с макетно ножче, носът ѝ е счупен, а косата остригана с машинка. Извършителят бе задържан, но по-късно освободен от Окръжния съд в града на липите, след като травмите на момичето бяха освидетелствани като лека телесна повреда. Случаят доби гласност в петък, когато в ефира на NOVA близки на жертвата разказаха за изключително тежките рани, които са ѝ били нанесени. В края на юни тя била приета в болница, където са ѝ направили 400 шева.