СамокоВест

Самоковци отдадоха почит към подвига на Христо Ботев и към загиналите за свободата на България

Споделете ни в

Поклонението се състоя пред паметника на големия български революционер, където всяка година на този ден, самоковци свеждат глава в знак на признателност. Тържеството бе открито с Ботев марш в изпълнение на фанфарния оркестър към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева.

На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година точно в 12.00 ч. сирените в цялата страна оповестяват преклонението пред паметта на героите. Сирените  символизират съпричастността на българския народ към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

Българите винаги са оценявали саможертвата на онези, които са дали живота си за Отечеството и са се прекланяли пред паметта им.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г във Враца и Пловдив. Официално този празник започва да се отбелязва от 1901 г. насам. На 2 юни същата година на връх Вола, мястото на смъртта на Ботев, се събират всички останали живи четници от Ботевата чета, които присъстват на тържествата.

За първи път сирените се чуват през 1948 г. – точно на 100-годишнината от рождението на Христо Ботев. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война. Като Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

Слово по случай преклонението пред загиналите, за да живеем днес в свободна България, произнесе кметът Владимир Георгиев.

Програмата продължи с едно от най-силните произведения на Ботев – „На прощаване” в изпълнение на четвъртокласника от училище „Авксентий Велешки” Александър Хасан.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на паметника на големия български революционер от родолюбиви самоковци.