СамокоВест

Самоковският кмет пред btv: Общинската пътна мрежа е колкото републиканската, но парите за поддръжка са много по-малко

Споделете ни в

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев взе участие в рубриката „Чети етикета“ в сутрешния блок на btv. Темата бе под надслов „Още абсурдни пътни знаци по пътищата“. В разговора участва и инж. Десислава Паунова от Агенция „Пътна инфраструктура. Още в началото на дискусията кметът Георгиев, като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България, изтъкна че общинската пътна мрежа е колкото републиканската, но средствата, с които общините разполагат за поддръжката ѝ, са многократно по-малко спрямо тези на Агенция „Пътна инфраструктура“. Според Георгиев, това е и основната причина общинските пътища да са в по-лошо състояние. Инж. Паунова контрира, че в средствата за поддръжка на републиканската пътна мрежа влизат и разходите по снегопочистване, но не отрече, че бюджетът на АПИ за поддръжка за тази година е 250 млн.лв.

По темата „Още абсурдни пътни знаци по пътищата“ кметът Георгиев посочи, че въпросът е сериозен, тъй като е свързан с безопасността на движението по пътищата. Той подчерта, че от значение е качеството на пътните знаци, тяхното поставяне и контрола върху проектите, в които се предвижда поставянето на пътна маркировка,  необходимостта от достатъчно средства за дейността. Много е важно за пътната безопасност да се заделят достатъчно средства за маркировка, както и да се изработват качествени проекти, които да регламентират движението по пътищата по максимално ясен начин и да гарантират безопасността на всички участници в движението, конкретизира Георгиев.

В центъра на предаването бе скандалният случай с поставените 14 еднакви пътни знака, които указват движение по път с предимство, на улица дълга около 300 метра, в монтанското село Мадан. Улицата води до гробищата на селото и пресечки по протежението ѝ няма. По случая самоковският кмет бе категоричен, че отговорността не е на кмета. Абсурдните знаци са били предвидени в проекта, а в задълженията на кмета влиза контрол по изпълнението и спазването му, подчерта Владимир Георгиев.