СамокоВест

Самоковецът Севделин Панев пред БНР от Чикаго: Джо Байдън има добър план за излизане на САЩ от кризите

Споделете ни в

Д-р Севделин Панев е добре познат в Самоков. Той е един от съгражданите ни със запомнящо се обществено присъствие. Още преди 10 ноември 1989 г. активно участва за промяната на България от тоталитарна в демократична държава, като се включва в, така наречените тогава, неформални групи. Д-р Панев завършва медицина във ВМИ София и има двадесетгодишна практика като лекар. По- късно следва журналистика в СУ “Климент Охридски” и работи като журналист във в. “Експрес”. Негово творчество е публикувано във вестниците „Медицинска трибуна”, „Любословие”, „Литературен вестник”, „Експрес”, “Век 21″ и сп. “Пламък”. Има издадена книга с къси разкази – “Всяко минало е детство” на издателство „Свободно поетическо общество” (1996).

От 19 години Севделин Панев живее в САЩ.  Д-р Панев е запазил интереса си към голямата политика и отвъд океана. Участва през 2017 година в срещата на президента Румен Радев с българи, живеещи в Чикаго, където го попита: „Какъв Ви е подполковникът от КГБ (Бел.ред. Владимир Путин), за да го поканите догодина за 140-годишнината от освобождението на България?“. Има публикации и в Чикагските вестници “България сега”, „България 21 век” и „Старт”. Участва със свой разказ на английски език в конкурс на Writer’s Digest.

По повод влизането на Джо Байдън в Белия дом като 46-ти президент на САЩ,  д-р Севделин Панев даде интервю на Даниела Големинова в предаването “12+3“ на БНР.

Публикуваме част от него:

Джо Байдън има добър план за излизане на Америка от кризите – разделението и пандемията. Неговият екип е може би най-добрият в Америка в момента, смята д-р Панев и уточни, че това са все хора, които са изключително добре подготвени.

Журналистът подчерта, че Байдън познава Балканите като съветник на Бил Клинтън по време на войната в Югославия.

Севделин Панев изказа предположение, че във външната политика на САЩ ще има нови моменти при Джо Байдън. Според него най-видими ще са по отношение на Русия и на Балканите.

Екипът на Байдън отправи предупреждение срещу задържането на Навални в Русия. Това го направи Байдън, а не Тръмп, посочи Севделин Панев.

Във връзка с процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп, журналистът прогнозира, че ще продължи в Сената с дълги спорове – Защитният механизъм на Тръмп е отричането на фактите. Това, което той постигна в неговите привърженици, беше да формира реакция у тях. Той има огромно мнозинство от привърженици, за него гласуваха 74 млн. души и всички са покрусени от загубата на изборите и голяма част от тях реагират остро, мотивира се д-р Севделин Панев.