СамокоВест

Русия обяви за издирване българския разследващ журналист Христо Грозев. Какви са политическите реакции?

Споделете ни в

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за издирване от Русия. Това съобщи руската агенция ТАСС. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че Грозев е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Разследванията на журналиста за базирания в Нидерландия сайт „Белингкат“ често са насочени срещу режима в Русия. Най-известните разследвания на Bellingcat са на катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година сайтът се фокусира върху руската военна интервенция в Украйна, отбелязва Франс прес.

Разследванията на Христо Грозев са свързани също с действия на руски агенти в България, поредица от взривове в страната ни, както и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Какви са политическите реакции?

От „Продължаваме Промяната“ настояват за изслушване на външния ни министър. „Русия обяви за издирване български гражданин – журналиста Христо Грозев. Без да уточнява за какво, Кремъл го обвини по член от Наказателния кодекс“, изтъкна Даниел Лорер.

От „Демократична България“ и ГЕРБ поискаха да бъде извикан руският посланик. „Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро.“ Това коментира депутатът от “Демократична България” Божидар Божанов.  От ГЕРБ смятат, че българските власти трябва да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев и да не подминават случая с мълчание.

От БСП посочиха в позиция, изпратена до медиите, че очакват българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации. Във фейсбук страницата си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа: „Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни“. И от коалиция „Български възход“ заявиха, че осъждат всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа и настояха българското правителство да инициира всички необходими действия, за да се изясни случаят в най-кратки срокове.

Според Асоциацията на европейските журналисти, прецедент е чуждестранен журналист да бъде обявен за издирване от Русия. Това е изключителен акт на агресия над свободата на словото, а заплахата е абсолютно реална. Това коментира пред „Нова нюз“ Мария Черешева от АЕЖ. „Такива репресии трябва да бъдат осъждани винаги когато се случат. Наблюдава се двоен стандарт по отношение на случаите. Ситуацията с Христо Грозев се използва политически, включително от страна на главния прокурор. Прокуратурата би било добре да се задейства по разследванията на български журналисти за брутални престъпления срещу български граждани. Опасни неща се случват и на българска територия, а виждаме бездействие“, категорична бе Черешева.

От Асоциацията настояха Министерството на външните работи на България да потърси информация за случая и да протестира срещу действията пред руския посланик.

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес в министерството на външните работи. На нея ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев, съобщиха от пресцентъра на МВнР.