СамокоВест

Пътна полиция започва акция „Колани“

Споделете ни в

Полицията започва от днес засилени проверки за използване на обезопасителни средства по време на пътуване. Акцията е по линия на Roadpol насочена към завишен контрол по използването на обезопасителни средства в автомобилите. Това каза инспектор Лъчезар Близнаков от  отдел “Пътна полиция” към ГДНП. Тя се провежда на територията на всички държави членки на ЕС.

Основаната цел е шофьорите водачите и пътниците да осъзнаят, че неизползването на обезопасителни средства е причина за увеличаване на риска от сериозни травми при инциденти на пътя.

Главен комисар Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ поясни пред БНР, че ще се проверява дали водачите и пътниците в автомобилите ползват предпазни колани, дали водачите и пътниците на мотоциклети използват предпазни каски и дали децата ползват обезопасителни системи при транспорт.

Акцията ще е насочена както към водачите, така и към пътниците. Продължаваме да установяваме случаи на пътници, които не знаят, че трябва да използват обезопасителни колани на задните седалки. Това говори, освен за безотговорност, и за непознаване законите в страната. Безкомпромисни ще сме към родители, които возят децата си без обезопасителни системи. Наред с безопасността, която трябва да осигурят, учат децата си и на неподходящо поведение като участници в движението”, добави той.

„За цяла година са установени близо 100 хиляди нарушения от този тип – за използване на обезопасителни системи, каски и колани, от водачи и пътници. Колкото завишаваме контрола, толкова и установените нарушения се показват“, коментира  Лъчезар Близнаков.

Проверките ще продължат до 10 април.