СамокоВест

Първо място и наградата на публиката за театър „Фантастиш“ при самоковската гимназия на фестивала „Завесата се вдига на немски език“

Споделете ни в

Deutsche Botschaft Sofia: „Какъв празник! Сълзи от смях и емоции на театралния фестивал „Завесата се вдига за немски език“

Театър? Фантастиш!“ към ПГ „Константин Фотинов“ – Самоков получи две награди от националния театрален фестивал „Завесата се вдига за немски език“. Тази година фестивалът се проведе в гр. Кърджали под мотото „Изкуственият интелект в училище“. Самоковската театрална група участва с пиесата „Сърцето на робота“. Сценарият е авторски на групата, с помощта на учителите по немски език в Гимназията Стефанка Митрева и Емилия Попова. Действието пренася зрителя в далечното бъдеще. Във всяка сфера на живота хората съжителстват с роботи. Дори и ролята на учителя е поета изцяло от изкуствения интелект. В този свят, лишен от емоции, човешкото все повече отива на заден план. Изненадващо за всички обаче роботите са тези, които се опитват да променят случващото се. И….успяват! Оказва се, че роботи, които имат чувства, създават нов вид наука – емоционална роботика.

Представена по блестящ начин от театър „Фантастиш“ най-горещата тема на днешния ден напълно заслужено бе класирана на първо място в оценката на журито. То включваше представители на немското посолство в България, Гьоте институт и Министерство на образованието и науката на България. Високо бяха оценени и  талантливата игра на младите актьори, костюмите, декорите, играта на светлината.

Самоковските таланти заслужиха също така и обичта, и наградата на публиката.

На тазгодишния фестивал „Завесата се вдига за немски език“ в Кърджали театърът се представи с обновения си състав: от 9б клас – Анна Белова, Вяра Ковачка, Йован Христов, Йордан Витанов; от 10б клас – Борислав Олев, от 11-те класове – Таня Георгиева, Йордан Тенев, Цветомира Дюлгерова, Лора Генова, Стефания Николова. Тонрежисьор – Християна Стефанова от 9б клас.

Deutsche Botschaft Sofia, (Германия в България) написа на официалната си страница: „Какъв празник! Сълзи от смях и емоции на театралния фестивал „Завесата се вдига за немски език“!

7 отбора от цяла страна се събраха като финалисти в нашето театрално състезание. Сваляме шапки за блестящите млади актьори, които ни завладяха с истории за изкуствения интелект. И забележете, че те изпълниха всичко това на немски език! Нашите колеги Розалин Шмих и Дебора Лавал са наистина впечатлени: голям комплимент за всеотдайните учители, които са вложили много време и своите сърце и душа. Да се надяваме, че човечеството наистина винаги ще превъзхожда машинното мислене!

Много сме щастливи, че успяхме да финансираме и организираме фестивала съвместно: Гьоте институт, ZfA, Министерството на образованието на България и Министерството на външните работи на Германия. По-силни заедно“