СамокоВест

Проф. Богдан Филов – съосновател и дарител на Исторически музей – Самоков

Споделете ни в

Професор Богдан Филов (1883 – 1945) е с безспорен принос за създаването и утвърждаването на Историческия музей в Самоков. В качеството си на политически и държавен деец, премиер на страната ни в изключително сложен и труден за България и Европа исторически период, той остава верен на своето Отечество и във всичките си действия се е водил от убежденията си за решаване на българските интереси и осъществяване на националния идеал – обединението на българския народ.

Няколко дни след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. професор Филов е арестуван от отечественофронтовската власт, доминирана от комунистите. Съден е от т. нар. Народен съд и е осъден на смърт, конфискация на имуществото и глоба от 5 милиона лева.

След демократичните промени у нас професор Богдан Филов е реабилитиран посмъртно с Решение № 172 от 1996 г. на Върховния съд на Република България. Смъртната му присъда е отменена и той заема полагащото му се място в новата ни политическа история.

Освен държавник, Филов отстоява и професионалните си интереси. Той е  виден български археолог, блестящ университетски учен и известно време ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.    Богдан Филов е основател и пръв директор на Българския археологически институт, министър на просвещението и председател на БАН. Пръв  обръща вниманието на света към тракийската култура и наследство.

Професор Богдан Филов оценява ролята на град Самоков и неговото място в националната култура през Възраждането и всячески съдейства на основателите и радетелите за Исторически музей в града – Наум Хаджимладенов, Васил Захариев, Христо Йончев-Крискарец, Павел Францалийски, Слави Генев и Георги Белстойнев.

Официално институцията е утвърдена от Министерството на просвещението през 1936 г.,  a през 1940 г. Богдан Филов прави първата копка за построяването на самия музей и дарява голяма сума за завършването му.

По повод 80-годишнината от първата копка на музей в Самоков в Градски исторически музей ще бъде представена обновената експозиция Възрожденско оръжие и паметен кът посветен на проф. Богдан Филов. Официалното откриване на експозицията на 5 март 2020 г. (четвъртък) от 17 часа.

В програмата концерт на мъжки камерен вокален ансамбъл Vox Orphikus.