СамокоВест

Проливните дъждове събориха гнездото на щъркелите Драго и Драга в самоковското село Драгушиново. Пострадали са малките щъркелчета

Споделете ни в

Снимка: Кметство Драгушиново

Гнездото на щъркелите Драго и Драга в с. Драгушиново, което се следи онлайн с камера, е паднало в събота. Това оповестяват от Българското дружество за защита на птиците.

Причината са дъждовете от последните седмици, които са напоили гнездото и са увеличили тежестта му, при което то е паднало от платформата върху електропроводите.

За съжаление двете малки щъркелчета на двойката, които все още не могат да летят, са пострадали сериозно при инцидента. Първа помощ на малките са оказали деца от селото, които са се погрижили за пернатите, докато дойдат специалистите, за да ги приберат.

По предварителна информация едното може би ще бъде приспано, тъй като е много зле. Благодарение на бързата реакция и координацията на местните институции, ЕРМ „Запад“ АД, хора от селото и екип на БДЗП гнездото заедно с двете щъркелчета в него, е свалено. Малките все още не летят, състоянието им след падането е тежко и предстои да бъде оценено от ветеринарни специалисти. По време на инцидента възрастните птици не са били в гнездото и по всяка вероятност са в безопасност.

Доброволецът Стефан Опълченов е транспортирал щъркелчетата към Спасителния център в Стара Загора, където специалистите ще преценят какво лечение да се приложи.

На стълба в Драгушиново ще бъде поставена нова платформа, на която Драго и Драга ще имат възможност да изградят новото си гнездо.