СамокоВест

Провериха 8 аптеки в Самоков по разпореждане на Окръжна прокуратура – нарушения не са установени

Споделете ни в

Окръжна прокуратура-София е разпоредила проверки, свързани с продажба на лекарствени продукти в аптечната мрежа на територията на Софийска област, съобщиха от държавното обвинение.

Целта е да не се допусне спекула с цените на лекарствата.

Извършването на проверката е било възложено на Регионална здравна инспекция, Регионална дирекция на комисията за защита на потребителите, Териториална Дирекция на НАП и ОДМВР София. Към момента контролните органи са проверили редица аптеки, избрани на случаен принцип в Ботевград, Ихтиман, Елин Пелин, Костинброд, Самоков Сливница, Божурище и Драгоман.

В резултат на извършените проверки са били констатирани четири случая на нарушения в гр. Елин Пелин. Липсвали са обозначени цени на изложените продукти и е била установена разлика между наличните пари в касата на търговския обект и реално извършените продажби. Не са били установени случаи на спекула с цените на лекарствата.

Междувременно Окръжна прокуратура – София извършва проверка и на изпълнението на мерките и препоръките, въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 13.03.2020 г.

В резултат на получената информация е установено, че във всички 22 общински администрации на територията на Софийска област и в областната администрация стриктно се спазват мерките и препоръките, целящи превенция и опазване здравето на населението и служителите. Предприетите действия от страна на общините и областната управа са своевременни, адекватни и относими към създадената епидемиологична обстановка и показват високото ниво на загриженост на администрациите към гражданите на съответните населени места.

Във връзка с динамичната промяна в ситуацията в страната, свързана с увеличаването на броя на заразените и издадените във връзка с това нови препоръки и заповеди, Окръжна прокуратура – София и съответните районни прокуратури са в условия на работа при непрекъснат контрол за спазването на мерките в борбата с разпространението на вируса Covid-19.