СамокоВест

При цена на водата 2,64 лв., ВиК аварии заливат Самоков

Споделете ни в

Освен че цената на водата в Община Самоков е многократно по-висока от реалната ѝ стойност, самоковци ежемесечно плащаме и стотици кубически метра загуби в резултат на непрекъснатите аварии. Преди два дни река течеше по улица „Рилски скиор“. Повече от седмица блика фонтан при моста на река Искър по ул. „Македония“. И още десетки течове допълнително ни бъркат в джоба.

Преди около 10 години, кметът Владимир Георгиев обясни решението си да вкара Общината в Асоциацията по ВиК на Софийска област с уверението, че само по този начин ще се правят големи инвестиции в системата със средства от Европейски фондове. Това се оказа поредната измама за сметка на гражданите.

Десетилетие по-късно, не само че не се направиха никакви инвестиции, но цената на водата скочи двойно. Нещо повече, единствените средства, които се влагат във ВиК системата на община Самоков са от общинския бюджет. Сиреч отново за сметка на самоковския данъкоплатец.

Като се има предвид, че ВиК- София област е държавно дружество, изразходване на средства от общинската хазна си е пар екселанс финансово нарушение.

Това налага самоковските управници незабавно да предприемат действия за излизане на общината от Асоциацията по ВиК на Софийска област и за учредяване на Общинско ВиК дружество. Не може да има никакво съмнение, че цената на водата ще е значително по-ниска, като се има предвид, че на територията на община Самоков тя идва по гравитачен път. А и само така направените инвестиции ще бъдат в активите на истинския стопанин на ВиК системата.