СамокоВест

Приключи надпреварата по ролкови ски за купа Велинград SIVEN. Александър Огнянов от Рилски скиор седми при младежите до 18 години

Споделете ни в

Руснакът Андрей Фелер (Република Татарстан) спечели състезанието при мъжете в 19км дистанция на провелото се тази събота, 18-ти август 2018 г., традиционно международно състезание с РОЛКОВИ СКИ за КУПА ВЕЛИНГРАД СИВЕН 2018. Тазгодишното 22-ро издание на най-голямото и най-значимо лятно състезание с ролкови ски не само у нас, но и в региона, се проведе в района на високопланинската спортна база Белмекен в Рила планина при отлична организация и прекрасно време – с много слънце, приятни температури и синьо небе, съобщава българската медия за ски спорт WWW.SKI.BG.

По традиция в надпреварата вземат участие не само някои от най-силните български атлети в ски бягането и биатлона, но и голяма част от чуждите елитни спортисти, предимно от Русия и околните й държави, които по същото време провеждат лятната си подготовка на Белмекен. Независимо че тази година не присъстваха топ-атлетите от „Сборная” (националите на Русия, които бяха на Белмекен преди няколко седмици, в момента са на лагери на сняг в Западна Европа), състезанието за Купа „Велинград SIVEN” отново беше много оспорвано и със силни резултати. В най-дългата дистанция, 19км от Юндола до Белмекен, атлетите от младшите отбори на Русия и Казахстан се впуснаха в бясно темпо нагоре към финала, в резултат на което челната четворка финишира в рамките на разлика от 1,5 до 2 минути спрямо абсолютния рекорд на трасето, поставен от руснака Сергей Рожков през далечната 2005 г. и подобрен само с 1 секунда (на 51 минути и 11.17 секунди) от руснака Андрей Ларьков през миналата 2017-та година.

Елитният ни биатлонист Красимир Анев (No.2) също стартира в дистанцията 19 км и до средата й се движеше с отлично темпо, поддържайки място в челната шестица, плътно събрана стъпка в стъпка, но след това за съжаление изостана и реши да прекрати участието си в надпреварата. Лидерът на мъжкия ни национален отбор по ски бягане Веселин Цинзов (Александър Логистикс) тази година не участва, тъй като в момента си почива преди да бъде взето решение за по-нататъшната му кариера в спорта.

Стартът беше даден едновременно точно в 10:00 ч., като на 19км дистанция за възрастовите групи мъже, младежи до 23 г. и юноши до 20 г. той беше в курорта Юндола, а за дистанцията 9км на жени, девойки до 23 г., девойки до 20 г. и юноши до 18 г. беше в местността Куртово. 15-минути по рано от 5-ти километър стартираха също така девойки до 18 г., юноши и девойки до 16 г., момчета и момичета до 14 г. и до 12 г., както и ветераните. Финалът за всички беше общ на плаца пред Национална спортна база Белмекен. Участие тази година взеха общо 119 атлети от всички възрасти – от деца до ветерани.

При младежите до 18 г. (U18) подиума напълно окупираха представителите на Русия, съответно – Владимир Рибрин (СШОР Бабушкино) с време 24:47:1 мин., Павел Соловев (Перм) с 24:48.4 мин. и Сергей Волков (Московская) с 25:25.2 мин. В група U18 имаше и българско участие, като местата от 5-то до 7-мо попълниха съответно Даниел Пешков от Паничище, Тодор Малчов от Банско и Александър Огнянов от Рилски скиор.

В категория Мастерс на 5км участие взеха трима ветерани, които се подредиха съответно Кирил Пиперевски роден 1973 г. от Узана 2007 (19:48.6 мин.), Орлин Ангелов роден 1978 г. (19:53.8 мин.) и Мартин Войводов роден 1945 г. от Мартели (27:58.3 мин.).

Освен атлетите от Русия и Казахстан, в надпреварата участваха и младите състезатели от клубовете по ски бягане и биатлон от цялата страна, затова естествено най-интересно за българските фенове беше състезанието по най-късата дистанция от 5 км, където се включиха представители на клуба-домакин Атлас-Велинград, както и на клубовете Рилски скиор, Паничище, Банско, Узана 2007, Тритон Екстрийм, Рожен Чепеларе 2016 и Мартели.

Независимо че състезанието в свободен стил е предимно в изкачване заради спецификата на ролковите ски, които нямат спирачки, по трасето има и няколко участъка със спускане, в които атлетите развиваха страхотни скорости от над 70км/ч. Имаше и падане на състезател в челната петица на 19км (при това именно падналият финишира първи!!! – с номер 16, това беше новата звезда на казахстанския отбор по ски бягане Олжас Климин, който в крайна сметка пресече финала първи и стана победител във възрастова група U23), както и много други зрелищни моменти, носещи невероятни емоции за публиката, която за съжаление и тази година беше малобройна. Благодарение на екипа в пилотната кола на SIVEN, публиката на финала постоянно получаваше актуална информация в реално време за това как се развива надбягването по дългата дистанция, а същевременно екипът на SKI.BG успя да заснеме изключителни кадри от преследването по трасето.