СамокоВест

Престъпната практика да се палят стърнища в самоковско продължава и в условия на карантина

Споделете ни в

Няколко пожара вдигнаха на крак самоковските огнеборци през почивните дни. Пожар горя край завод „Самел“, сухи треви пламнаха в селата Бели Искър, Алино и Плана. Пожарникари и служители на ДГС-Самоков бяха мобилизирани в битката с огъня. Благодарение на своевременната им намеса ситуациите са овладени без сериозни щети. Пламъците са потушени преди да стигнат до най-близките къщи.

Паленето на стърнища е най-лесният и евтин начин за фермерите да освободят нивите от растителните отпадъци, плевели и вредители и често прибягват до него, въпреки че е забранено от няколко закона, а санкциите достигат до 20 000 лв. За да не се прехвърля огънят към горите и населените места се намесва пожарната, а по закона за МВР глобите са от 200 до 2000 лв. Санкциите по Закона за опазване на земеделските земи, който категорично забранява паленето на стърнища, са още по-високи – за първо нарушение са от 1500 до 6000 лв., а при второ – от 2000 до 12 000 лв. Изгарянето на стърнища е нарушение на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие. Спазването им е задължително за получаването на пълния размер субсидии.

Независимо от високите санкции и призивите да не се палят стърнищата, престъпната практика продължава. И в условията на карантина и социална изолация палежите в самоковско не спират.  

Според специалистите, тази практика е много вредна и за почвата, тъй като високата температура унищожава голяма част от органичното вещество в нея и разрушава хумусния слой. Нещо повече – унищожава се част от почвените микроорганизми, под въздействието на които се разграждат органичните вещества.