СамокоВест

Премиерът Борисов в самоковския завод „Самел 90“: Доживяхме да правим коли за Бундесвера

Споделете ни в

Премиерът Борисов посети самоковският завод за  бронирани машини и оборудване за армията „Самел 90“. „В Египет с такава кола ме посрещнаха. И в Саудитска Арабия са такива“, каза Борисов като видя един от автомобилите, които се произвеждат в завода.

„Тази пандемия ни се струва от години. А е само от март. Просто ни съсипа. САЩ ги съсипа. В Европа – пълен локдаун. Хем не дава никакъв резултат за заболяването, хем – огромни щети“, коментира премиерът ситуацията в света във връзка с Ковид-19. Борисов припомни различните мерки за подкрепа на бизнеса – 60/40 и 80/20. Той се похвали, че държат безработицата ниска, хората работят, не се чувстват застрашени. Дотук за бизнеса сме дали 1 милиард лева, изтъкна министър-председателят.

Директорът на завода инж. Петър Георгиев подчерта, че успешно се справят със ситуацията. Задържаме работните места, уточни той.

От завода показаха на Борисов колите, които в момента произвеждат за немския Бундесвер. Вече произвеждат първите 5, а остават  още 5, на което Борисов възкликна- „Доживяхме да правим коли за Бундесвера“. Сред другите страни, за които изнасят продукция от компанията, са Египет, Саудитска Арабия, дори за китайската армия. Компанията произвежда и лед осветление. Дарила е такова на община Самоков, като така от общинската хазна са спестени 300-400 000 лева.

Премиерът бе придружен от министъра на икономиката Лъчезар Борисов и зам.- регионалния министър Николай Нанков.

На връщане към София спряха, за да проверят как се ремонтира пътят Самоков-Дупница. Рехабилитиран е 33-километровият участък. Разделен е на два участъка Дупница – Клисура и Клисура – Самоков. Финансирането е национално и европейско на обща стойност близо 26 000 000 лева. „До март месец отсечката трябва да е рехабилитирана до Ихтиман. Това е прекият пък, за да не влизат колите през София, а директно да излизат на магистрала „Тракия“, заръча Борисов на зам.-министър Нанков, а след ски сезона да започне ремонта и на Панчаревския път.

След края на визитата си Борисов написа във Фейсбук: „Правителството ще осигури на нашите Специални части допълнително въоръжение, техника и оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение на техните задачи. Даваме и възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника.  Едно от тези предприятия е „Самел-90“ в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия.”.