СамокоВест

Председателят на НАК Тодор Джиков: Успяхме да придърпаме още 80 милиона от министър Пеканов за земеделие

Споделете ни в

Това заяви председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков на среща на служебния премиер Стефан Янев с браншовите организации в земеделието. На срещата присъстваха още служебният вицепремиер Атанас Пеканов и служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков.

Тодор Джиков посочи още:

„Успяхме да придърпаме още 80 милиона от министър Пеканов, които да прибавим към досегашните пари за земеделие в Плана. Друго важно е, че потвърдихме изключителната необходимост  от инвестиции за възстановяване на мелиоративни системи в България – за рехабилитация на водопреносните съоръжения. По изчисления на експерти от Министерство на земеделието ще са необходими един милиард и осемстотин милиона лева, при което постигнахме двустранно съгласие – ние браншовиците и Министерски съвет, че ще започнем веднага да изготвяме проектите в частта си да активираме и заемната част на Плана за възстановяване и устойчивост. В рамките на 6 месеца, Министър-председателят, Вицепремиерът и Министърът на земеделието поеха ангажимент, че могат да се изготвят плановете и да се вкарат в Брюксел, за да усвоим милион и осемстотин милиона заемен капитал от частта си за заеми за България, с които догодина още да започнем рехабилитацията на напоителните съоръжения.“, уточни Джиков.

В края на месец юли Тодор Джиков заяви пред Агри.БГ – Картофът тази година е добър като показатели и добив, но пазарът е равен на нула.

Членовете на асоциацията в момента произвеждат около 80% от картофите в България и оперират в седемте известни с картофите си производствени райони на страната.

„Ние се опитваме да обхванем проблематиката и долу в ниското, и в планинските райони, която е коренно различна на двете места. Проблемите, които има производителят на ранни картофи в Пазарджишко, нямат общо с тези на неговите колеги в планината. Тази година климатичните условия бяха нормални и за едните, и за другите, с малки изключения в Самоковско и Копривщица, но нямаше сериозни щети. Всички обаче страдат от сегашната ситуация.

В момента цената на ранен картоф на борсата е 25-30 ст./кг, което никога не е било. При два тона среден добив на ранни картофи, което е нормално, и разходи от 1100 лв., се получава около 400 лв./дка загуби за производителите, изчислява Джиков.

Картофената реколта у нас се пласираше главно в туризма, но голяма част от хотелите и ресторантите сега не работят или го правят с много нисък капацитет.

Картофът, който ще излезе сега в тези страни, при експортно субсидиране от съответните държави, ще дойде тук на много ниски цени.

При това положение българският картоф ще бъде изместен от и без това свития пазар. Джиков отново призова са спешни мерки за ограничаване на вноса и защита на българските производители.“