СамокоВест

ПРЕДИЗВИКАНО: Самоковският кметът 12 години „строи“ приют за кучета. Самоковец влачи с кола вързана болонка. А екип на фондация СИЙД споделя опита на Долни Кубин – Лесно е да стане!

Споделете ни в

Сайтът ни многократно е публикувал материали за безстопанствените кучета в Самоков и изпитанията, както за хората, така и за животните. Проблемът е толкова брадясал, че трудно можем да определим началото. Цели три мандата кметът Владимир Георгиев сипе нелепи оправдания защо в общината няма приют за безстопанствени животни – „ТУ МУ МЛЯКОТО ГОРЕЩО, ТУ ПЪК ДРУГО НЕЩО“. В същото време, още с встъпването си като кмет, както сочим в наша публикация от 2017 година: „Общината, съвместно с Областна дирекция на МВР София, построи нов дом за полицейските кучета, плащайки хиляди левове от общинската хазна, но за общинските безстопанствени псета дом и до днес НЯМА. Независимо от протестите на защитниците на животни, не се предприемат никакви действия в тази насока.“

Та така и до днес!

Преди няколко дни социалните мрежи настръхнаха от ужасяващия случай как самоковец е влачил с кола вързана с въже болонка до смърт.

А решението е толкова лесно! Екип на фондация СИЙД-Самоков публикува на страницата си Hub-а информация за посещението си в приют за кучета в Долни Кубин-Словакия. Публикуваме впечатленията им с надеждата цивилизационното и хуманно решение на проблема с безстопанствените кучета да се случи и в Община Самоков:

„Екип на фондация ,,СИЙД‘‘  Георги Николов-Гопето, Богомила Михайлова и Миролюба Ташова посетиха новосъздадена  организация, която се издържа изцяло от доброволци.  Приюта се намира в Долни Кубин.

Преди да отидем в приюта си мислехме, че ще видим  нещо ужасяващо, приют пълен със страдащи, болни, умрели от глад кучета, нещо което е нормално да видим в Българските приюти.

Слава Богу не познахме, имаше само 8 кучета, изглеждащи много добре и чакащи своя осиновител! Тук не са чували за ,, смъртни присъди‘‘ и никога не са го допускали, но знаят за тази наша практика. 

В Долни Кубин сме повече от 3 дни и не срещнахме нито едно бездомно куче, освен това тук не се толерира връзването  на кучета на синджир, но ако това се случва има хиляди правила и изисквания.

На въпроса кой контролира целия този процес, кой се грижи за кастрацията, кой подава сигналите, отговора беше САМО И ЕДИНСТВЕНО ДОБРОВОЛЦИ ! НИЕ И САМО НИЕ !

Доброволец на приюта сподели , че процесите са били много дълги, промяната е възможна само чрез промяна на самосъзнанието, лична отговорност и голяма информираност за това, че животните имат чувства, че нашето отношение към тях е важно и че ние сме отговорни за това, животните да се чувстват добре.

Освен това, важно е да се разширят програмите за социализация и осиновяване на бездомни кучета, за да се намали броят на бездомните животни и да им се осигури топъл и любящ дом.

Всички тези усилия трябва да бъдат подкрепени от информираност и осъзнатост за важността на отговорното отношение към животните и тяхното благополучие.

Процесът на промяна и подобрение може да бъде дълъг, но е важно да продължаваме да работим заедно и да се стремим към постигането на по-добри условия за животните.

Кастрация може да бъде една от стратегиите за контрол на бездомните кучета, но не е единственият начин. Кастрацията на кучетата може да помогне за намаляване на популацията на бездомните, като намалява размножаването и броя на нежеланите кученца.

Това може да помогне за предотвратяване на пренаселеността в приютите и на улиците.

Въпреки това, кастрацията сама по себе си не е достатъчна, за да реши проблема с бездомните кучета. За да се постигне истинска промяна, е необходимо да се вземат мерки за отговорна  собственост на домашни животни, включително обучение за грижи за животните, редовни ваксинации, добри условия на живот, както и задължителна кастрация.

Освен това, програми за социализация и осиновяване на бездомни кучета могат да помогнат да се намали броят на бездомните животни в дадена общност.

Важно е да се отбележи, че кастрацията трябва да бъде извършена от квалифициран ветеринарен специалист.“