СамокоВест

Празник на самоковските гозби, великденско хоро и базар на занаятите – в понеделник на площада в Самоков

Споделете ни в

Любители на местната българска кухня и на фолклорните традиции ще се съберат на площада в Самоков на втория ден от Великденските празници  – 17 април. Събитието се организира от „Кулинарни фестивали на България“, фондация „СИЙД“ и Община Самоков, с подкрепата на Местна инициативна група.

Те ще се насладят на вкусни традиционни и модерни гозби от региона и ще извият най-голямото Великденско хоро, обеща в ефира на Радио София Стоян Стоянов – един от организаторите. „ Предвидено е кулинарният блогър и инфлуенсър Соня Янкова, позната и от кулинарно тв риалити, да направи модерен вариант на вкусните емблеми на Самоковския край – картофите и питателния боб. Подготвила е картофена тортиля с чили кон Карне. На място тя ще презентира 150 вкусни тортили, които впоследствие лесно може да приготвим и вкъщи, разбира се само след като разберем тайните на нейната рецепта и видите на живо как се приготвя. Местният шеф Красимир Ангелов ща сготви агнешка курбан чорба.“, допълни Стоянов.

След кулинарната наслада следва магията на българските народни танци. Голямото Великденско хоро на мегдана се завръща в Самоков. Хореографите Борислав Искрев, Иван Алексов, Стоян Димитров и Николай Борисов, които работят на територията на общината, ще помагат в разучаването на автентични български хора на всички желаещи. А накрая, каквато е отколешната традиция, самоковци и гости на града ще извият голямо българско хоро.  

В празника, с красивите си и уникални произведения, ще участват и майсторите-  занаятчии. На площада ще се проведе изложба-базар на художествените занаяти. Почитателите на красотата, сътворена с творчески талант и сръчни ръце, ще могат да зарадват себе си и своите близки с незабравим подарък от празничния ден.