СамокоВест

По инициатива на Сдружение „Към Върха“ и Mountain Talk доброволци почистваха Мусала. Равносметката е – събрани 2 тона отпадъци, раздадени 20 тона усмивки

Споделете ни в

Доброволци почистиха района на връх Мусала и заслона Леденото езеро от отпадъци. Инициативата е на Сдружение „Към Върха“ и Mountain Talk. В подкрепа се включват Big Ice Expeditions и НП Рила.  В благородната кауза се включват доброволци, заедно със случайни туристи и група ученици от гр. Златица. Равносметката е – събрани 2 тона отпадъци, раздадени 20 тона усмивки.

Независимо от лошото време, добротворците са направили над 140 курса до върха с раници от около 20 кг. отпадъци на гърба. Събраните отпадъци ще бъдат свалени от най-високия връх на Балканите посредством товарната линия към язовир Бели Искър. Един от основните организатори на кампанията Захари Недялков посочва, че са избрали този подход за извозване на отпадъка защото това е най-късият вариант. Отсечката от заслона до Мусала е много по-малка. А оттам може по-лесно да бъдат свалени с товарната въжена линия до път с превоз и съответно да бъдат извозени до сметище.

А планинският водач Борис Димитров разказва – Преди да започне изнасянето на отпадъка други доброволци го сортираха и нарязаха. Цялата акция продължи общо около 4-5 дни. Не успяхме да направим всичко, което бяхме планирали, но основната част от тези отпадъци се изкачиха до върха, откъдето ще ги спуснем с лифт до Бели Искър и оттам ще отидат за рециклиране, което беше главната идея на нашата инициатива. Това са строителни отпадъци, които са останали при построяването на съоръженията на Ледено езеро, връх Мусала. В годините те са съхранявани в постройка до заслон Ледено езеро. Идеята е била да се използват за построяването на нещо друго. Последствие обаче не се случва нищо и отпадъците започват да гният и да се натрупват.

Акцията по почистването на района ще продължи, защото все още има останал отпадък.