СамокоВест

Поредна авария остави кв. Самоково без вода. До кога?

Споделете ни в

Снимка: Интернет

За разлика от повечето случаи, когато ВиК София област оставя кв. „Самоково“ на сухо без никаква информация, този път са публикувани две съобщения за аварии в района на Самоков.

– Авария на водопровод АЦ Ф100, Район Самоков, гр. Самоков, Местоположение: в кв. „Самоково“. Предполагаемо време за отстраняване: 28.02.2023 до 14:00

– Авария на водопровод АЦ Ф100, Район Самоков, с. Маджаре. Предполагаемо време за отстраняване: 28.02.2023 до 14:00

Проблемът е, че от Дружеството – монополист смятат, че нямат никаква вина за случилото се и не носят никаква отговорност. Крайно време е да се разбере, че многобройните аварии във ВиК системата на района не са божие дело. Причината е в безобразно лошата работа на доставчика от десетилетия насам. Публично известно е, че дружеството не влага и лев в ремонт и обновяване на мрежата. Когато кметът Георгиев обясняваше на заседание на Общински съвет – Самоков огромната полза за самоковци от включването на Общината във ВиК Асоциацията, той гръмко прокламираше големите инвестиции, които единствено Асоциацията може да направи във ВиК системата ни. Какви са били мотивите му да насажда това твърдение, вярвал ли си е или не – той си знае. Истината е, че единствените средства, които се влагат за ремонт и подмяна на водопреносната мрежа в района на Самоков са за сметка на общинската хазна. Това значи, че щетата отново е за сметка на самоковските граждани. От една страна плащаме водата си скъпо и прескъпо, независимо че тя достига до чешмите ни по гравитачен път, от друга страна губим пари от данъците си.

Екипът ни многократно е изразявал становище, че с тези разходи кметът Владимир Георгиев нарушава финансовата дисциплина, като на практика подпомага с бюджетни средства едно търговско дружество, което при тези цени би трябвало да формира големи печалби. До момента реален резултат от медийната ни оценка – няма. Да се надяваме, че при прохождащия повишен контрол върху разхода на публични средства, особено при харчлъка на европейски пари, Промяната ще стигне и до район Самоков.

А до тогава ще чакаме да настъпи 14 часа на 28.02.2023 г., за да си измием очите.