СамокоВест

Поправителен за Бороспорт при второто откриване на сезона в Боровец

Споделете ни в

При второто откриване на зимния сезон в Боровец, което се състоя на 22 декември, Бороспорт поправи грешката си от предходната събота. Този път бъдещите ски-шампиони от клубовете в Боровец получиха своевременно своите лифт карти и направиха масово спускане в ски-център „Ситняково“ с банера „Borovets is open“.

В празника се включиха и стотици гости. Началото му постави пускането на първата седалка на новия лифт „Мартинови Бараки Експрес“. По традиция първи на лифта се качиха ски-легендата Петър Попангелов и децата от ски клубовете в Боровец. С обновения, вече шестседалков, лифт те успяха да се качат само за 3 минути и половина до горна станция и да се спуснат по пистите в ски-център „Ситняково“.

Лифтът бе официално открит от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика на Република България  Марияна Николова, заместник министъра на туризма  Любен Кънчев  и кмета на Община Самоков – Владимир Георгиев. Те приветстваха усилията на концесионера „Бороспорт“ за развитието на зимните спортове в България и за направените инвестиции в курорта през последните години. Обновяването на един от най-ключовите лифтове в курорта е част от плана за развитие и благоустройство на к.к. Боровец, който цели да превърне курорта в ски дестинация от световна класа.

Марияна Николова изяви подкрепа към усилията на Министерството на младежта и спорта и Столична Община  за кандидатурата на София за домакинство на Младежката зимна олимпиада през 2024 г. Това значимо събитие ще допринесе за развитието на курорта и на гр. Самоков, тъй като се планира част от дисциплините да се проведат в Боровец.

Много желаещи да направят първите си стъпки  в снежните спортове се включиха в безплатните ски и сноуборд уроци, организирани от ски училище „Бороспорт“. Класовете се проведоха сутринта между 10:00 и 12:00 часа, а участниците успяха да усвоят най-важните базови техники, нужни за покоряването на пистите.

В ранния следобед и Дядо Коледа дойде на гости в Боровец, за да покара ски заедно с гостите на курорта в ски-център „Ситняково“. Той се беше подготвил с подаръци за всички скиори и сноубордисти, дошли на Празника за откриването на сезона и зарадва малки и големи.

Впечатляващо факелно представление направиха ски инструкторите на Боровец. Заедно те се спуснаха с факли със специално подготвено шоу, което завърши пред хотел „Рила“. Кулминация на  шоуто беше празничната заря, а веднага след нея „Мартинови Бараки Експрес“ започна работа за популярното нощно каране.