СамокоВест

Подредиха изложба на открито с репродукции на известни самоковски художници

Споделете ни в

Нова изложба е експонирана на мобилните платна на площад „Захарий Зограф”. Върху таблата са подбрани творбите на големи имена на Самоковската художествена школа, оставили траен отпечатък не само за нашия град, но и за цялото българското изобразително изкуство. Изложбата е подбрана от произведения от постоянната експозиция, намираща се в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” в Самоков „Самоковски художници на 20 век”. Експонирани са творби от обекти от фонда на Исторически музей – Самоков: представителни извадки от колекциите на изтъкнати и не толкова известни самоковски художници на XX в. Картините, намерили място върху платната, отразяват различни кътчета от Самоков. Целта е тази колекция да стане по-достъпна за всички граждани и гости на града.

След Освобождението в Самоков се стимулира преподаването на рисуване в основните и по-горни класове. Изучава се и в Самоковския Американския колеж, където е учила неподражаемата портретистка Руска Маринова. Рисуване изучават в Самоковското Богословско училище и семинаристите като Крискарец, Николай Райнов, Сирак Скитник. Самоков има още преди Освобождението в лицето на Станислав Доспевски своя първи академично образован художник. Модерността в европейското изкуство навлиза в града ни непосредствено с училите в чужбина млади художници: Владимир Кацаров, завършил декоративна живопис в Париж и театрална декорация в Берлин; Александър Миленков, специализирал в Мюнхен също театрална декорация, Васил Захариев, запознал се с експресионизма и графичните техники в Лайпциг, Слави Генев, дошъл през 1931 г. в Самоков след бохемата на Париж, и станал самоковец и в своето творчество.

При самоковските художници през XX в. се наблюдават различни стилове и течения, но те си остават свързани с природата, историята и традицията на нашия град! Картините им са живата история на стария Самоков, с неговите улички и къщи, с лицата на хората и запазената колективна памет в образи и цветове, с величието на Рила в акварел.