СамокоВест

Подигравка! Самоковци ще плащат водата с 0,50 лв. по-евтино спрямо 2020 г., когато цената скочи с 1,10 лв.

Споделете ни в

КЕВР утвърди нови цени на водата от 1 януари 2021 година. Абонатите на ВиК Софийска област ще заплащат 2,138 лв. с ДДС за кубик. За самоковци тази цена е с 0,50 лв. по-ниска, спрямо миналата година, когато стойността ѝ бе завишена до космическите 2,64 лв. Цената се формира на база три основни компонента: доставка на вода – 1.271 лв. м3, цена за отвеждане на отпадни води – 0.203 лв. м3 и за пречистване на отпадни води – 0.664 лв. м3 или 2.138 обща сума.

Но и новата цена е необоснована и дискриминационна към жителите на община Самоков. Както е известно, на територия на общината водата е гравитачна. От страна на ВиК Софийска област, от години, в населените места от Общината не се правят никакви инвестиции. ВиК системата е морално и физически остаряла. Голяма част от водопроводите, по които тече питейната вода, са изпълнени с опасните етернитови тръби. Както многократно сме алармирали, всички ремонти и обновления на ВиК мрежата се правят и финансират от Общинската администрация със средства от бюджета. С тези си действия кметската управа на Самоков неправомерно финансира с бюджетни средства едно търговско дружество, каквито са ВиК предприятията. Така че, самоковци плащат водата си двойно – директно в касите на ВиК и през данъците си в Общината.

В началото на 2020 година в Самоков се проведоха два мащабни протеста срещу несправедливата цена на водата, с настояване Община Самоков да излезе от Асоциацията по ВиК и да се учреди Общинско ВиК дружество. Резултати не бяха постигнати. А с въвеждането на извънредните мерки във връзка с коронавируса всички действия в тази насока замряха.