СамокоВест

Парадокси в Общински съвет – Самоков. Съветници оспорват предложения на кмета – били галимации, а ги гласуват единодушно?

Споделете ни в

Парадоксите в Общински съвет- Самоков – съветници да оспорват предложения на кмета Владимир Георгиев, а след това да ги гласуват продължават.

На редовното заседание на Съвета през месец май, със своя докладна, кметът предложи басейнът към Общинския хотел да се прехвърли на Спортната зала. Целта е очевидна – изкуствено да се намалят загубите на хотела, за който избраниците ни години наред гласуват безлихвени кредити, които така или иначе не се погасяват.

По време на дебатите общинският съветник  Ваньо Тодоров определи предложението като „галимации“ и попита защо първо не се потърси възможност хотелът да бъде отдаден на концесия.  Според Емил Кривошиев в предложението няма логика. „Да прехвърляме загубите от едно общинско дружество към друго общинско дружество“, изтъкна той. Инж. Петър Георгиев бе категоричен – „ясно защо се прави това“ и попита увеличава ли се персоналът на Спортната зала за поддръжката на басейна. Според заключението на инж. Георгиев, управлението на комплекса не е добро – рушащи се части, изпочупени седалки др.

В отговор кметът Владимир Георгиев посочи, че комплексът е един, но продуктът е различен, като се оправда, че и той не приема Общината да се занимава с хотелиерство, но след като бил построен трябвало да действа. Той изрази становище, че като леглова база ще бъде по-лесно отдаден под наем. А новият зам. кмет по финанси Дончо Зашев направо заяви – идеята за концесия да отпадне!

В крайна сметка общинарите джиросаха басейна на Спортната зала със завидно мнозинство.

Следващата галимация от майското заседание на избраниците ни ще струва 100 000 лв. от общинската хазна, без каквато и да било полза за клетия самоковски данъкоплатец. Нещо повече ще остави Общината без достатъчно средства за непредвидени и неотложни разходи. По докладна записка на Кмета Георгиев парите отиват за провеждането на доказал се през годините музикален Джаз фестивал в к.к. Боровец, а според решението на общинарите средствата се осигуряват от дейност „Резерв за непредвидени и неотложни разходи“

Молете се самоковци, палете свещи да няма наводнения, пожари, градушки и прочие бедствия. Оти пари – нема!

Предложението предизвика доста въпроси. Съветник Любомир Лобутов се поинтересува защо не им е представена план-сметка, както и с какво ще се включат хотелите в курорта. Той изтъкна, че фестивалът съвпада по време с джазфеста в Банско и няма да има достатъчен интерес. „Това някакво надскачане ли е, заигравка?“, попита той. В реплика към кмета Георгиев, който каза, че така се повишава имиджа на Боровец, съветник Благоев контрира-„Имиджът на Боровец е от 120 години“. Той попита кмета за какво точно ще се изразходват средствата. За участниците ли?  Какъв е конкретният принос на хотелите? Той бе категоричен – „Боровец е мръсен, целият е в дупки. Тази сума няма да стигне само за почистването.“

От отговора на кмета стана ясно, че тъй като разговорите и организацията за провеждането на фестивала са в доста напреднала фаза, справка за разхода на средствата ще бъде дадена на Общинския съвет след провеждането му. Трай коньо-сиреч избирателю! Решението бе прието с 21 гласа „за“ и 4 „въздържам се“, каквото и да значи това.

И докато за първата галимация целта бе ясно изразена, тук можем само да гадаем. По логика, единствената възможна цел е някои да  участват заедно в играта по разпределянето на 100 000 лв. народна пара. И това съвсем не е безобидна заигравка.

Оспорвано, но прието с единодушие бе и предложението на кмета да бъде даден под наем общински терен от 24 кв.м в централната градинка на село Говедарци за срок от 5 години. Съгласно проекто-решението, ОбС-Самоков упълномощава кмета на Община Самоков и общинска администрация да проведе публично оповестен търг с явно наддаване за отдаване под наем на имота при определени условия. Тук спорна се оказа т. II.1, според която „право на участие в процедурата имат лица, проявили съпричастност към инициативи, организирани в селото както с доброволен труд, така и с дарителски дейности, доказано с представена от участника служебна бележка от кмета на с. Говедарци.“

Общинският съветник д-р Димитър Панев предложи тази точка да отпадне, защото лишава от право на участие жители на други населени места от Общината. Той подчерта, че точката е направена така, че определен човек да спечели търга. В дискусията се включи и бившият кмет на Говедарци Шуманов.

По време на полемиката стана ясно, че в инициативната група участва и сестрата на секретаря на Община Самоков Ангелина Вангелова, както и името на кандидата за наемател – Вакарелски, за когото Шуманов каза, че е добър човек. Кметът на общината Владимир Георгиев пък изтъкна, че градинката не е поддържана цели 30 години и че той изцяло подкрепя инициативата.

Защитата на „нашия човек“ от страна на кмета Георгиев и секретаря Вангелова бе толкова ожесточена, че съветник Панев оттегли предложението си и решението бе гласувано с единодушие.