СамокоВест

Парадоксите на коронавируса в Самоков – къде свършва истината и от къде започват конспирациите?

Споделете ни в

Ситуацията с коронавируса в община Самоков се характеризира с поредица парадокси. Близо 2 месеца от началото на извънредното положение – 13 март 2020 г.,  в общината нямаше регистриран нито един случай на заразен с Ковид-19. Независимо от това, противоепидемичните мерки бяха въведени в пълен обем и в цялата им строгост. Затвориха се всички културни институции, затвориха се всички заведения, спряха дейност редица обекти на малкия и среден бизнес, ограничи се достъпа до обществени учреждения и звена, въведе се строг пропусквателен режим в магазините за хранителни стоки. Общо взето, нормалният живот в общината замря.

В същото време бе допуснато на 12 април – Цветница , над 100 души евангелисти да се съберат в двора на Евангелската църква в ромската махала на Самоков за обща молитва.  При това, след като шумно бе прокламирано, че за празниците в страната се въвеждат строги ограничения. Вместо да вземат превантивни мерки и да не допуснат събирането на толкова хора на едно място, което единствено би довело до някаква реална защита от евентуално разпространение на заразата, самоковските институции избраха метода на тоягата. Сиреч да налагат санкции. Директорът на ОД на МВР София – област обяви, че са съставени 116 акта за нарушение на противоепидемичните мерки, което си е парекселанс от умрял-писмо! А прокуратурата образува досъдебно производство.

С това, може да се каже, че бе поставено началото на парадоксите на коронавируса в община Самоков.

Последва случаят с мъжа от Долна Баня, който бе приет на 31 май във Вътрешно отделение на самоковската болница с ясно изразени симптоми, характерни за заразяване с Ковид-19 – температура, кашлица и съмнение за бронхопневмония.  До този момент председателят на Общинския кризисен щаб д-р Красимира Ковачка уточняваше, че съгласно предписания на РЗИ, болните със съмнение за коронавирус се насочват за лечение в УМБАЛ „Св. Анна“ – София. А на брифинга на Щаба от 20 май тя заяви, че всеки пациент на лечебното заведение се разглежда като потенциално заразен и се предприемат предписаните мерки. На трети юни излиза резултатът от PCR теста на пациента, който е положителен и доказва, че е болен от Ковид-19. По-късно се установява, че мъжът е напуснал Болницата, пропътувал е близо 19 км. до Долна баня и се е прибрал у дома. На следващия ден – 4 юни, Вътрешно отделение е поставено под карантина. Парадоксално, но факт!

В резултат – пробите на 5 пациенти, един лекар и две медицински сестри на Вътрешно отделение също са положителни. Сред парадоксите се нарежда и сигналът, който ни бе даден, че пробите на останалия персонал от болницата са вземани от същия този лекар, който вече е бил установен с положителен резултат за заразяване с коронавирус.

С положителна проба за Ковид-19 се оказа и служителка на Т-Маркет в Самоков, която е била контактна с един от заразените пациенти, както и двете ѝ внучета – деца на 2 и на 5 г.

На 12 юни почина 68-годишен мъж, който е бил приет с висока кръвна захар на 3 юни в МБАЛ-Самоков. На 4-ти е закаран за лечение в столичната болница „Св. Анна“, а след 9 дни в реанимация, където е интубиран, издъхва.

Близките му обявиха, че в самоковската болница  пациентът е бил настанен в една стая с мъжа от Долна баня и изразиха становище, че е заразен с коронавирус в лечебното заведение. Управителят на МБАЛ-Самоков д-р Ковачка опроверга твърденията им, като увери, че  при престоя си в самоковската болница, мъжът е бил настанен в отделен сектор на вътрешно отделение и пациентът, който е бил заедно с него в една стая не е заразен.

На 18 юни кметът Владимир Георгиев алармира, че два случая на самолечение от COVID 19 на жители на община Самоков са завършили фатално! Остава неизвестно, как бе установено, че са починали от коронавирус, след като са се самолекували. Кой, как и кога е установил причината за смъртта.

Можем само да гадаем парадоксален или не е фактът, че след като близките на починалия 68-годишен мъж изразиха становище, че е бил заразен в самоковската болница, новите два смъртни случая се оказаха на самолекуващи се.  

Преди няколко дни, на 19 юни, бе обявено, че новите случаи на коронавирус в Софийска област са де факто само в Самоков – 25 от общо 26 новозаразени . 70% от случаите са в ромския квартал „Седми“, съобщи за поредното огнище на коронавирус местният санитарен инспектор Георги Николчов. Парадоксът тук е , че при максимално високия брой заразени за денонощие, противоепидемичните мерки в община Самоков тогава практически бяха сведени до 0. Едва от днес и то по заповед на Здравния министър, валидна за цялата страна, предпазните маски в затворени пространства отново са задължителни.

При огромния обществен интерес към проблема, в ромската общност на гр. Самоков упорито се разпространяват слухове, че се дават пари на хора, за да обявят близките си за заразени с Ковид-19. На същата дата – 19 юни, в сайта „Истинските новини“ бе публикувана позицията на Иван Григоров, която цитираме дословно – „Шефа ми даде на 25 човека по 2000 лв за да ги пишат болни от коронавирус. Здравейте, аз се казвам Иван Григоров. Работя в шивки цех е гр. Самоков. Днешните 25 болни от коронавирус, да знаете са платени. Не ме страх и за това ви пиша. По 2000 лв са взели ! И днес ги обявиха за пик на болни в град Самоков. Шефа ми е гербаджия, и мисля че е постановка. Моля споделяйте ! Хората да знаят какво става.“ Публикацията бе споделена и във фейсбук.

Остава открит въпросът кой и какъв интерес би имал от подобни манипулации. Приложима ли е максимата – Търсете парите!!!

Очакваме отговора на компетентните институции и лица къде свършва истината и от къде започват конспирациите с коронавируса в община Самоков.

Някога героите, които днес честваме и почитаме, си даваха живота за свободата, а ние жертваме свободата си, от страх, че може би ще загубим живота си.