СамокоВест

От понеделник паркирането в Самоков – ПЛАТЕНО. Въпрос от социалните мрежи – с тези малки заплати и пенсии как ще успеят хората да осигурят 5 минутния престой на лекия си автомобил?

Споделете ни в

От понеделник – 04.06.2018г., започва поетапното въвеждане на Синя зона в центъра на Самоков  Тя обхваща цялата централна градска част – паркинга на Общината (ул. Македония 34, 34а), паркинга над р-т „Градинката”, улицата на пожарната, паркинга на профсъюзния дом и магазин „Вилаз”, паркинга при ДНА, паркинга при пощата.

Платеното паркиране ще важи за леки и лекотоварни автомобили с максимално допустима маса до 2.5 тона и на микробуси с до 12 пътникоместа. Престоят ще струва 1 лв. за 1 час (с ДДС). Изискването за платено паркиране ще важи за времето от 08.00 до 18.00 часа в работни дни. Талони за кратковременно паркиране ще могат да се купят от лицата, обслужващи платените паркинги или от паркинг автомати, които вече са доставени. За момента са монтирани два автомата – в северната част на площад „Захарий Зограф” и южно от паркинга на общината. Плащане ще става и чрез SMS на номер 13722 за всички мобилни оператори.

Юридически и физически лица, притежаващи пропуск “Синя зона- служебен абонамент” имат право за временно и възмездно ползване на съответните паркинг места с режим на платено паркиране. Цената на месечният абонамент на юридически лица за паркиране за конкретно  паркомясто, за часовете от 8 часа до 18 часа в град Самоков е 50 лв., с ДДС, а цената на годишния абонамент за паркиране е 500 лв. с ДДС. За физически лица цените са съответно: за месечен абонамент – 20 лв. с ДДС , а за годишен – 200 лв. с ДДС.

На лица, които са собственици или наематели на жилище, попадащо в обхвата на „синя зона” и имат постоянен и/или настоящ адрес в района на платеното паркиране също ще се издават пропуски за платено и/или безплатно паркиране. Те трябва да са собственици или ползватели на  МПС по силата на право, различно от правото на собственост. Не  трябва да притежават гараж или гаражна клетка в жилищен блок или собствен имот, попадащ или в непосредствена близост да зоните за платено паркиране. Пропуски не се издават на собственици на гаражи, които са променили предназначението им.

На паркиралите извън разрешените за целта места ще се налагат глоби, а автомобилите ще бъдат блокирани със скоби. Таксата за сваляне е 30 лева.

За това как самоковци приемат паркинг-инициативата на управниците ни публикуваме едно мнение от социалните мрежи.

„От няколко дни, дори седмици , ми прави впечатление големият надпис ,, ЗОНА“ лежащ върху централните улици на града ни. Първоначално си мислех , че става въпрос за някои определени места, за почивни дни или за по – дълъг престой. Какво обаче се оказа всъщност. От 4.06 влиза в сила т.н. ,, синя зона“ . Ще трябва да се плаща за час по 1 лева. Няма да скрия възмущението си от тази работа. Целият център на малкия ни град се превърна в платен паркинг. Що за наглост е това!?! Не съм скъперник, но не бих дал пари да паркирам колата си на места за общо ползване. Плащам скъпа винетка, годишен пътен данък, а сега и ,,такса паркинг“ /разбира се, силно казано паркинг/. Да, може би това е в перспектива и е доходоносно за някои, но малкият ни град не е подходящ обект, защото с тези малки заплати и пенсии как ще успеят хората да осигурят 5 минутния престой на лекият си автомобил… Надявам се някои хора да се осъзнаят най- накрая!“