СамокоВест

От днес – пълна забрана на джиповете до Седемте Рилски езера. Офроуд шофьори готвят протест

Споделете ни в

От 13 август е въведена пълна забрана за движението на джипове в района на Седемте Рилски езера. Забраната е наложена  със специална заповед на екоминистъра Емил Димитров.

Високопроходимите автомобили, в нарушение на правилата, над 20 години превозват туристи и багажи до природната забележителност. Тарифата е по 15 лева на човек. А офроуд разходка струва 30 лева.

Не е ясно обаче кой ще контролира изпълнението – Регионалната дирекция по горите, Министерството на околната среда и водите, Национален парк „Рила“ или община Сапарева баня. Яснота се очаква да даде министър Емил Димитров, който ще присъства на предвидената за днес „първа копка” по изграждане на контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера”

Джиповете преминават по единствения път към езерата, който пресича горската територия до 17-тия стълб на седалковия лифт към хижа „Рилски езера“. След това е територия на НП „Рила“, където инспектори на парка осъществяват контрола. В началото на пътя има бариера. Тя е  поставена през 2014 година и се намира в частен имот, коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който също не знае кой ще изпълнява контрола. И признава: „Правомощия за това общината няма.“

Шофьорите, които возят туристите и организират офроуд разходки казват, че се готвят за протест,  съобщи bTV. Според тях забраната нарушава техните права, които съществуват от 1984 г. и досега не е съществувал проблем да се качват джипове до Седемте рилски езера. Те твърдят, че пътят е общински и не може да им бъде забранено да се придвижват по него.

Шофьорите разказват, че повечето им клиенти са хора, които ги е страх да използват лифта. Те обаче признават, че не са плащали данъци за своята дейност и „не издават касови бележки, защото нямат основание“.

„Искаме да работим законно и да плащаме данъци и лицензи, но не знаем защо не ни позволяват. Искаме да знаем на какво основание ни спират“, твърдят шофьорите.