СамокоВест

Откриха монумент на чл. кор. Инж. Иван Иванов в с. Мала църква

Споделете ни в

Днес в село Мала църква, община Самоков, бе открит монумент на чл. кор. инж. Иван Иванов. Инициативата е  на Националния клуб на строителите ветерани (НКСВ) и подкрепено от Камара на строителите в България (КСБ). 

Инж. Иван Иванов е кмет на София в периода 1934-1944 и е проектант на язовирите „Бели Искър“ и „Искър“ и водопровода „Рила – София“, което определи избора на мястото – с. Мала Църква, непосредствено до началото на водопровода “Рила-София“.

На церемонията по откриването присъстваха членове на Клуб на строителите ветерани – Самоков и наследниците на инж. Иван Иванов. За живота и делото му разказа акад. Ячко Иванов. Инж. Виктор Шарков, председател на НКСВ, благодари на дарителите и всички, които са участвали в изграждането на монумента. Председателя на КСБ, инж. Валентин Николов сподели, че това е само началото, за отдаване на заслужено признание към българските строители и делото им. Кметът Владимир Георгиев поздрави инициаторите и похвалното начинание и благодари на всички, които активно се включиха в реализацията. Община Самоков направи благоустрояването на пространството около паметника. Кметът Георгиев, инж. Шарков и инж. Николов откриха монумента. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя.