СамокоВест

Откриха изложбата „Петър Боев – Познатият – непознат“ в София, в присъствието на известни дейци на културата

Споделете ни в

Изложбата „Петър Боев (1912-2004 г.)-Познатият-непознат“ бе открита в София в изложбената зала на архивите на улица „Московска“, на 08.02.2022 г. Тя е съвместен проект на  три институции: Градски исторически музей-Самоков, Държавна агенция „Архиви“ и Български фотоклуб (основан 1920 г.). Това е третата дестинация на изложбата след Самоков и Казанлък. Куратор  е Силвио Томов (уредник нова история в Исторически музей-Самоков).

Петър Боев  е силно свързан със столичния град. Той е роден тук и прекарва по-голямата част от живота си в София. Боев описва стара София, но и богатият фотографски живот който кипи там, както преди 1944 г., така и след това. Недалеч от залата на архивите се намира мястото където е била ДП „Българска фотография“. Боев работи там активно и е един от създателите на Държавния фотоархив.  Посетителите ще могат да видят и оригинални видео материали, свързани с живота на Петър Боев.

От името на домакините говори доц. Михаил Груев, председател на държавна агенция „Архиви“, който благодари на колектива на музея в Самоков и специално на Силвио Томов за съвместната и ползотворна работа. Той подчерта, че специално за изложбата са извадени архивни документи свързани с Народния съд и Боев – част от фондовете на ЦДА, които допълват наличната информация.

 Силвио Томов изрази благодарност на всички присъстващи и подчерта, че това е само началото на работата по този проект. Той информира присъстващите, че предстои създаването на книга-албум и документален филм за Петър Боев. След него от името на БФК говори инж. Константин Кафтанджиев- п.ч. БФК и бивш председател на клуба. Той подчерта огромното значение на Боев за историята на родната ни фотография, както и ролята му в живота на фотоклуба, чийто почетен член е и той.

На откриването присъстваха редица известни фотографи и изследователи сред  Николай Трейман, Зафер Галибов. Сред присъстващите бяха и проф. Йосиф Радионов и съпругата му Зорница-виртуиозни музиканти, ученици от фотошкола „Паралакс“, реставратори, изкуствоведи и просто любители на фотографското изкуство.  Изложбата може да бъде видяна в София до 28.02.2022 г.