СамокоВест

Значителен ръст на положителните PCR тестове в Самоков отчита Кризисния щаб. Предстоят засилени проверки за спазване на мерките

Споделете ни в

Днес се проведе заседание на общинския кризисен щаб във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната, съобщават от общинската администрация. За щастие Софийска област не е сред най-засегнатите области, заразените са по-малко от 40 на 100 хил. души.

Председателят на кризисния щаб д-р Красимира Ковачка докладва функционирането на създаденото Ковид отделение, където в момента се лекуват 7 човека. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от края на миналата седмица, всички болници трябва да преструктурират отделения, като минимум 10% от общата леглова база да стане за лечение на Ковид 19. Това за нашата болница означава още 50 легла + осем интензивни.

Другото, което бе обсъдено на днешното заседание е, че ще бъдат засилени проверките от РЗИ и полицията във връзка със спазване на противоепидемичните мерки, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Ще се проверяват автобусите от градския транспорт, хранителните магазини и заведенията за хранене за носене на маска и спазване на дистанция.

За изминалата седмица за община Самоков се отчита значително повишаване на броят на положителните PCR тестове. През август и септември отчетохме  спад, но от началото на октомври започна повишаване на броя на диагностицираните. Така за изминалата седмица от 19 октомври до днес с коронавирус инфекция са диагностицирани 29 лица /за сравнение предната седмица те са били 14, а първата седмица на октомври – 7/. Броят на активните лица към тази сутрин е 85, от които 12 са настанени в болница. За съжаление за изминалата седмица има и два смъртни случая, с което починалите от коронавирус на територията на община Самоков от началото на извънредното положение станаха 11. Под карантина, по данните от тази сутрин, са 94 лица.