СамокоВест

Общинският съветник Димитър Панев попита кмета рязани ли са дървета при строителството на шестседалковия лифт на Бороспорт

Споделете ни в

На заседанието на Общински съвет-Самоков, д-р Димитър Панев отправи питане към кмета на Общината Владимир Георгиев разширявани ли са пистите за сметка на общински имоти и рязани ли са дървета при строителството на шестседалковия лифт на Бороспорт. Съветник Панев припомни, че при учредяване правото на строеж от дружеството са декларирали, че няма да бъде отсечено и едно дърво. Д-р Панев е съветник от Сдружение „Самоковци за Самоков“. Той е и добър планинар и прекрасно познава състоянието на гората, визирана в питането му. При един от излетите си д-р Панев се натъкнал на поголовна сеч в участък не по-малък от 3 декара. На мястото на някогашната гора сега се е ширнало цяло поле, посочи съветникът. Д-р Панев уточни, че най-драстична е сечта в близост до хотел „Олимп“, като е обособен байпас над хотела. Той поиска отговор от кмета Георгиев за размера на площите, на които е извършена сечта и какво е направено с дървения материал. Съветник Панев настоя да му бъде отговорено как Община Самоков е защитила интересите си.

Той посочи още, че при изграждането на шестседалковия лифт  Бороспорт е превърнал паркинга  пред хотел „Айсберг“ в строителна площадка, като по този начин е бил опорочен празникът на Боровец.

В отговор кметът Георгиев информира, че съгласно договор от 2009 година на Бороспорт са предоставени за ползване общински имоти. Той бе категоричен, че пистите не са разширявани за сметка на общински имоти. Относно сечта кметът Георгиев поясни, че в описаните в питането терени се извършва принудителна и редовна сеч. Такъв е и участъкът над хотел „Олимп“ към Ситняковския път, конкретизира Георгиев. Изсичат се опасни, с нарушена цялост, наведени от снега дървета, посочи кметът. Според думите му, дървесината е продадена от общинско лесничейство съгласно сключени договори и по утвърден ценоразпис.

Относно превръщането на паркинга пред х-л „Айсберг“ в строителна площадка, кметът Георгиев посочи, че съгласно законовите разпоредби, тротоари, паркинги, свободни площи могат да се използват за строителни площадки временно в срок до една година. На Бороспорт е издадено разрешение да ползва западната част на паркинга, за което дружеството е заплатило 7 000 лева.

В правото си на реплика съветник Панев заяви, че е очаквал такъв отговор и подчерта, че

за да започне сеч и да се оформят нови писти все пак трябва да има решение на Общинския съвет. Стари самоковци, които познават състоянието на пистите още при изграждането им уверяват, че са разширени, каза в заключение д-р Панев.