СамокоВест

Общинският съветник Васил Зашкев към кмета на община Самоков Владимир Георгиев: Инвестициите, които Вие сте привлекли, са кръгла нула

Споделете ни в

Общинският съветник от Реформаторския блок Васил Зашкев притисна кмета Владимир Георгиев на ОбС сесия в Самоков с питане колко инвеститори са привлечени на територията на община Самоков за последните три години и на каква стойност възлизат инвестициите им? Съветник Зашкев попита още:  Продължавате ли да считате , че е положително  Общината да е най-големият работодател?“

В отговор кметът Георгиев каза: “ Само ще кажа на г-н Зашкев, че изобщо не ми е приятно в отговорите ми  да вменява думи, които аз нямам спомен да съм ви отговорил. Когато  Зашкев иска да ме пита нещо нека  да са му по-конкретни въпросите. Аз никога не съм  говорил такива неща. Приоритет на общината е не да се стреми да е най-големия работодател, а да създава благоприятна среда за развитие на малкия и средния бизнес, туризъм, търговия, услугите, да стимулира развитието на земеделието , животновъдството с цел намаляване на безработицата и създаване на добър климат.  На въпроса ви колко инвеститора са привлечени на територията на Община Самоков през последните три години – Община Самоков е съществувала и преди вие да дойдете като общински съветник и продължава да съществува и след вас разбира се.

Инвеститори са всички тези, които са закупили земи, сгради , наели са помещения, земеделски земи и др.. Инвеститори са и всички местни фирми и предприемачи, които са модернизирали, разширили производството или дейността си, инвеститори са и тези на които са одобрени съответно ПУП -ове, издадени са строителните планове, разрешения  и са въведени в експлоатации. В тази връзка ви информирам, че на територията на цялата община , а и не само в града, но и във всички села има реализирани значителен брой инвестиции. Инвеститори  са вложенията и на ЧЕЗ, които изцяло подмениха електропреносната мрежа в махалата, но на каква стойност е не мога да ви кажа. Инвеститор е фирма Комекес, която непрекъснато разширява базата си, производството си завода „Самел“ и други предприятия, които не само откриха строителни разрешения. Не считате ли за инвеститор „Бороспорт“, „Маркан“ и други „ , беше отговора на кмета Георгиев .

В правото си на оценка на отговора Зашкев репликира: “ Да се надявам , обаче че ще продължи да има Самоков и след вас и вашето управление, г-н Георгиев, защото става съмнително с принудителната миграция. А иначе инвестициите,   производството, които сте привлекли вие г-н кмете са нула, кръгла нула.  А фирмите, които изброихте сигурно правят тия инвестиции  и въпреки вас. Така че най , най- голямото доказателство за това  е , че младите хора напуснаха от тук. И вие и управлението на вашата партия през последните 15 години е довело нещата до тук. Нека хората да си направят изводите“,  заяви Зашкев .

Той продължи с въпросите към кмета Георгиев, на които във времето не е получил отговори.

„ Преди повече от един месец по молба на наши съграждани ви поставих въпроса, защо общината не може да отремонтира три улични чешми и да започнат да функционират. В летен сезон сме. Вие тогава ми казахте- „Кой е казал, че не може, как не може “. 40 дни след това ситуацията е същата. Жители на село Райово питат за ремонтните дейности на две улици от коя фирма се изпълняват, какво е качеството, осъществява ли се инвеститорски контрол от общината.  Отговори на тези въпроси мисля, че е редно да дадете, не на мен, а на жителите по селата и града. Стадионът – същото е положението -разкопан и изоставен.  Г-н Георгиев, вие в хидростроителството , в градинките имате опит, оправете и тези проблеми “, заяви Зашкев.

Както можеше да се очаква, кметът Георгиев не даде конкретен отговор относно направените инвестиции в Община Самоков през последните три години. Градоначалникът изтъкна като свой актив присъствието на ЧЕЗ на територията на Общината, работата на единиците оцелели предприятия и фирми, какъвто е случаят със „Самел-90“. Приписа си за заслуга дружествата „Комекес“, „Маркан“, „Бороспорт“, забравяйки, че всички те са били в община Самоков преди него и  ще останат и след него.

Всеизвестен факт е, че в община Самоков няма никакви нови и реални инвестиции, в резултат на което безработицата традиционно е два пъти по-висока от средната за страната. Незначителен е приносът на Общинска администрация за намаляване на този процент, назначавайки на работа по програми за Временна заетост трайно безработни лица.

Основен критерии за добро управление на една община  е икономическото състояние. Общини като Севлиево и Шумен получават награди за най-много инвестиции, в Хасково стъпват нови чуждестранни инвеститори,  а кметът на Самоков получава отличия за най-дълги велоалеи и за пожарникар  на годината.

Вторият, след здравето, житейски проблем за всеки човек е възможността да работи и да осигурява препитанието на семейството си. Както правилно подчерта съветник Зашкев, въпросите, които той отправи към първия администратор не са негови лични, а на гражданите на Общината.  Но и този път кметът на Самоков Владимир Георгиев не пожела да отговори на своите съграждани. В този смисъл той не само демонстрира пренебрежение към зададените от Зашкев въпроси, но и нарушава разпоредбите на закона, съгласно които кметът е длъжен да дава отговор по въпроси от обществен интерес.

One thought on “Общинският съветник Васил Зашкев към кмета на община Самоков Владимир Георгиев: Инвестициите, които Вие сте привлекли, са кръгла нула

  1. Сегашният кмет на Самоков, бивш барман и благоевградски юрист страда от амнезия!?защото:
    В радиоинтервю преди две години самият той се пихвали, че на територията на общината, самата Самоковска община е най големия работодател!?
    Това изавление на бармана юрист и сегашен кмет ме втрещи тогава, защото това изявление може да го направи управник на община който ачик ачи не разбира що плещи!!?? Иначе тия същия злополучен човечец и общински кмет не отговаря на въпросите на г н Зашкев и мноооого просто защо?!
    Я си помислете, какво може този човечец общински кмет да изброи като отговор,което може наистина да се брои за направена инвестиция на територията на общината!?
    Та от уклончивите му заядливи бръщолевения дадени като отговор ачик, ачиК си личи че той не разбира понятието ИНВЕСТИЦИЯ!?
    Този човечец е вреден от самото му всъпване в длъжността ОБЩИНСКИ КМЕТ НА ОБЩИНА САМОКОВ.
    И Е РЕДНО САМ ДА СЕ МАХНЕ И МЯСТОТО МУ ДА СЕ ЗАЕМЕ ОТ ПО ДОСТОЕН И АКЪЛИЯ КМЕТ!?

Comments are closed.