СамокоВест

Общинска администрация-Самоков е оставила затворените в клетки кучета на сметището в града от грижа за животните

Споделете ни в

След като социалните мрежи и някои национални телевизии отразиха сигнала със затворените в клетки кучета,  оставени на сметището в Самоков, секретарят на общината Ангелина Вангелова излезе със становище по въпроса пред местния телевизионен канал. Публикуваме отговорите ѝ на въпросите на репортера на Канал „Рила“:

Репортер: Снимките в социалната мрежа на затворени в клетка кучета предизвикаха тревога и вълна от реакции

Вангелова: Това действително е едната гледна точка, която всички четем през последните дни през страниците на фейсбука. И хората знаят и ние сме съвсем наясно, че има още една страна. Това е проблем, който ни ангажира през последните месеци, даже бих казала и години. И това е проблема с безстопанствените кучета, които се увеличават от ден на ден.

От известно време на ден пристигат десетки сигнали, жалби писмени, устни за хора, които са ухапани от кучета. За хора, които се страхуват да се движат в града ни, защото кучетата се движат съответно пък на глутници.

Ние към този проблем се отнасяме с много голяма сериозност и отговорност и търсим всеки ден начин как да се справим и да постигнем ефект. От месец назад и повече бих казала опитваме различни варианти. Да, действително не сме обявили варианта, защото лично за мен и според мен е несериозно да кажеш, че се извършва определена дейност без да е изпипана, както се казва, в детайли. Ще се върна малко назад. За хората може би е останал неизвестен факта, че сме правили опити да залавяме кучетата по най-хуманните начини. Започнахме първо с опитни хора, които преминаха и специален курс, съгласно законодателството ни, защото ние трябва да се движим в тази рамка и нямаме други способи. Минаха специален курс, за да бъдат упойвани съответно тези  животни – кучетата и да бъдат занасяни на ветеринарните лекари за кастрация. Този метод в няколко дни поредни се оказа неудачен. Беше изключително трудно, няма да навлизам в детайли и самите хора, които бяхме наели като служители се отказаха. След това минахме на следващ, на следващ вариант за да стигнеме до вчера или до предния ден, когато закупихме специални механизми, които са за хуманно залавяне. Наричат се примка с блокиращ механизъм, който след като залови може и дава възможност, съответно без да бъде ухапан служителят, който го прави да бъде поставено кучето в клетка.

Репортер: До тук всичко е добре, но тревогата на хората е , че тези животни се оказаха тук на сметището в клетки.

Вангелова: Така продължаваме, разбира се, искам последователно да обясня, за да стане съвсем ясно на нашите зрители. Служителите, залавяйки ги, следва да ги закарат на ветеринар. Ветеринарят, обаче, не би могъл да обработи повече от едно или две кучета на ден. Затова се наложи да намерим терен където подходящо и хуманно да пренощуват и да престоят. Може да се наложи час, може едно денонощие да престоят съответно кучетата в клетки. Такъв терен ние търсим отдавна. Ние търсим възможности и помощ от самата държава, която към момента не ни оказва такова съдействие.

Репортер: Въпросът е на какъв етап е проблемът с изграждането на приют? Ставаше дума за терен в близост до разклона на село Продановци. 

Вангелова: Зависими сме от областния управител по този въпрос. Всеки ден се разговаря по него и очакваме адекватен отговор и възможност да създадем там приют. Междувременно търсим и други подходящи общински сгради, за да създадем там такъв. Това е нашата цел. До тогава, обаче, проблемът стои и страхът на хората ни кара ние да не бездействаме и затова е тази поредна акция. Тя не е никак скрита. Хората ги виждат съответно нашите служители. Те са с жилетки и умишлено са започнали тези дейности от централната градска част, за да може.. Няма нищо срито. Съответно пропуснахме пак момента да обясниме защо се карат на депото. Карат се тук, защото това е единственият общински терен, който е подходящ и се намира под денонощна охрана и тук има постоянно хора, които да могат да окажат грижа, съответно и на животните да се чувстват комфортно. Както се вижда и от самите снимки, те са спокойни, нахранени и чакат да бъдат закарани до ветеринаря, който да ги кастрира и да ги пусне отново обратно по местата, които обикновено пребивават.“ 

Екипът ни си направи труда да запише и публикува дословно, становището на секретаря на община Самоков Ангелина Вангелова, тъй като казаното не се нуждае от коментар.   

Уточняваме само, че този управленски екип ръководи съдбините на самоковските граждани от цели 9 години насам. Според Вангелова, като един от висшите чиновници в общинската администрация, те работят всеки ден по проблема с бездомните кучета. Това ще рече, че след 2250 дни работа управниците ни са стигнали до този „подходящ“ и „хуманен“ „вариант“ на решение – да оставят кучетата, затворени в клетки, на сметището в града, като след сметището четириногите ще бъдат кастрирани и върнати обратно по местата, където пребивават. Сиреч, гражданите отново ще бъдат стряскани, нападани и хапани от скитащите се глутници безстопанствени кучета. Хвала Вам!

Допълваме, че след чутото от Вангелова, екипът ни, кой знае защо, си спомни, че през юли 1877 година, след оттеглянето на войските на генерал Павел Карцов от Карлово в освободения град нахлуват редовна турска армия и хиляди башибозуци. Градът е подложен на поголовна сеч и палежи. Много хора успяват да се скрият от потерята в църквата „Св. Николай“, но турците разбиват вратата и ги избиват. На площада и по улиците са обесени почти всички мъже – 814 души, избита е цялата интелигенция на подбалканския град – лекари, учители, търговци. Това време остава в историята на Карлово като „Страшното“.

И питаме – А как ли ще останат в историята на Самоков тези 2250 дни?