СамокоВест

Общинската власт в Самоков направи достъпа на гражданите до информация и обслужване невъзможен!

Споделете ни в

Организацията на работа в Общинска администрация-Самоков направи достъпа на гражданите до информация и обслужване невъзможен!

Вместо да облекчи тези, на които по задължение и функции местната власт и управляваните от тях чиновници трябва да служат, кметът Владимир Георгиев и целият му екип издигнаха непреодолими пречки пред тях. Наместо безпрепятствено и възможно най-бързо и лесно да се свърже по телефона със службата, която му е необходима, изтерзаният самоковец, а и всички български граждани, търсещи услуга от общинската администрация на Самоков, са принудени да изслушат цялото информационно меню. При това с претенцията, че целта е да облекчат неговото обслужване.  Това твърдение най-малкото е нагло и цинично. Ако някой наистина облекчаваше обслужването на гражданите, това безспорно бяха работещите в телефонната централа на Общината, които много често ги насочваха към нужните им отдели и служители. Разбираемо е защо мобилните оператори задържат гражданите с часове на телефона с подобен вид „услуги“, но какъв е интересът на самоковския кмет? Ако мотивите му са икономия на фонд работна заплата, да преосмисли отчетите на общинските предприятия за 2019 г. Само загубата от Общинския хотел ще покрие възнаграждението на един телефонист за десетилетия напред. Като се има предвид, че загубата за година е 6-цифрено число, няма никаква пречка да бъдат разкрити и две щатни бройки.

Съгласно закона за Администрацията, тя осъществява своята дейност при спазване на следните принципи: законност; откритост и достъпност; отговорност и отчетност;  ефективност и т.н. А според същия закон, Администрацията осъществява своята дейност в интерес на обществото и в съответствие с Конституцията и с другите нормативни актове. При осъществяване на своята дейност администрацията е длъжна да предоставя информация на гражданите, юридическите лица и органите на държавната власт. Администрацията е длъжна да дава отговор на гражданите и юридическите лица на отправени от тях запитвания, молби, жалби, предложения и сигнали по въпроси, които представляват техен законен интерес.  Сиреч всяко неизпълнение на цитираните норми е закононарушение.

Интересно, дали преди въвеждането на въпросната информационна услуга, като начин за „бърз“ контакт със служителите в общинска администрация, кметът Владимир Георгиев се е опитал да се свърже с някой от тях по този ред. Ако не е, призоваваме го незабавно да опита и ако срещне същите затруднения като останалите граждани, незабавно да предприеме действия  за осигуряване на бърз и максимално удобен контакт по телефона със служителите в поверената му администрация. И да не забравя, че служител идва от думата служа, чиито синоними са: изпълнявам функция, работя, съм на служба, послужвам, изпълнявам, действувам, прислужвам, обслужвам, слугувам. В този смисъл е и максимата, че управляващите следва да бъдат слуги на народа! Да не забравя също така, че администрацията му е поверена от негово величество Избирателя с изискването да я управлява по най-добрия начин и в услуга на гражданите. Това е и част от клетвата, която полагат родните ни общинари преди да встъпят в поредния си мандат.

А от началото на извънредното положение, Общинска администрация-Самоков стана по-недостъпна и от Бастилията. Граждани сигнализират за грубо отношение от страна на охраната и невъзможност да получат необходимите им административни услуги.

На 4 август сайтът „4власт“ публикува сигнал на гражданин, в който се посочва „Бивш военен, работещ като портиер в община Самоков, не ме пусна до офиса на НАП. Държа се изключително арогантно с мен.“. В сигнала се заявява, че портиерът му е поискал ЕГН и се пита Община Самоков: „има ли право портиерът да ми иска лични данни? Защо да не мога да платя с карта, а трябва да броя пари за превода? Има ли право този човек да се прави на служител на НАП и към всички ли се отнася така грубо?“

Екип на медията ни също бе обект на грубо отношение от страна на охраната, след като извън сградата, снабдени с лични предпазни маски, попитахме можем ли да ползваме ксерокс услугите, организирани в самостоятелно помещение в ляво от входа на сградата. Бяхме пропъдени с викове и размахване на ръце – без обяснение, без коментар.

Очевадно организацията на работа на Общинска администрация-Самоков се нуждае от незабавна преоценка и подобрение в интерес на обществото с цел законност; откритост и достъпност, ефективност и отговорност, като предоставя информация на гражданите и юридическите лица на отправени от тях запитвания, молби, жалби, предложения и сигнали по въпроси, които представляват техен законен интерес, съгласно изискванията на Закона.