СамокоВест

Община Самоков прахоса 100 000 лв. на Министерство на младежта и спорта и 90 000 лв. общинска пара за опасен ролбан на Ридо

Споделете ни в

На декемврийското заседание на Общински съвет-Самоков съветник Димитър Панев сигнализира, че възстановената писта за ролбан в парк „Ридо“ е опасна. Той конкретизира, че новият асфалт е изливан директно върху  шишарките, без да бъдат почистени, виражите са толкова остри, че затрудняват и доста добри състезатели.

Работата по ролбана беше ли съгласувана с федерацията по биатлон, с клубовете или с изтъкнати състезатели? Считате ли, че работите са извършени качествено и използва ли се пистата целесъобразно?, попита д-р Панев.

Припомняме, че разходът за поредната необмислена хрумка на управниците ни е 190 000 лв, от които 100 хиляди финансиране от Министерството на младежта и спорта и 90 хиляди от общинския бюджет. Проектът включваше цялостно преасфалтиране на ролбана, както и изграждане на стрелбище за лятна подготовка на състезателите по биатлон.

От отговора на кмета Владимир Георгиев стана ясно, че ролбанът може да се използва само за тренировки, защото има едва 8 коридора за стрелба, което не е достатъчно. Той се съгласи, че трасето не е подходящо за по-малки и неопитни състезатели, поради денивелацията на релефа. Релефът е даденост и не може да бъде променян, оправда се, в негов стил, кметът Георгиев.

Преди месец срещнах тренировъчна група биатлонисти по пътя Самоков- Гуцал. Разговарях с треньора им Михаил Клечов, който лично познавам, попитах го защо отборът тренира по главния път, а не на ролбана в Самоков? Отговорът му беше: ”Ролбанът е опасен“, контрира го съветник Димитър Панев.  По-късно отидох на място и видях с очите си за какво става въпрос. Асфалтовата настилка е едра, няма го финия горен слой, който да позволи нормална тренировка. Асфалтът вече е компрометиран. Трошеният камък е нахвърлян безразборно, стърчи с повече от 10 см над асфалта. Виражите са видимо опасни за трениращите. И опитни състезатели не могат да направят завоя, допълни той.

Свързах се с Красимир Анев и Краси Стоилков, които потвърдиха становището на Клечов. След около месец бях в местна хижа, където наш отбор по биатлон провеждаше лагер. Попитах и тях дали са правили тренировки на новооткрития ролбан, мотивира се  д-р Панев и заключи: Този терен няма да се използва по предназначение, защото е опасен по думите на хора професионалисти – бивши национални състезатели.

Според мен са усвоени едни пари, без да се свърши кой знае каква работа, категоричен бе съветник Панев.