СамокоВест

Община Самоков получи 16 269 лв. Ще осигурява топъл обяд на 170 социално слаби

Споделете ни в

Община Самоков спечели финансиране по проект „Топъл обяд” на стойност 16 269 лв. Със средствата ще бъде осигурен топъл обяд на 170 социално слаби граждани на общината за срок от 4 май до 19 юни.

Това е вторият социален проект, който печели Общината в условията на извънредно положение. Само преди една седмица кметът Владимир Георгиев подписа договор, чрез който Община Самоков получава финансиране по Компонент 3 на проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Договорът вече е подписан от управляващия орган по програмата и реализацията на дейностите ще започне в максимално кратки срокове. Проектът е на стойност 300 хил. лв. И ще бъде предоставена социална услуга на 219 лица.

С изпълнение на проект „Топъл обяд” ще се даде възможност за подкрепа на уязвимите лица, които поради бедност и продължилата социална изолация, са затруднени да осигурят сами прехраната си, в условията на обявеното извънредно положение. Право на тази социална услуга имат лица с ниски доходи, под линията на бедност, както и уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията за бедност, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях в условията на извънредно положение. Желаещите да се включат в проекта „Топъл обяд” могат да го заявят по телефона, чрез работещите социални услуги към ЦСРИ, Домашен социален патронаж, Клубове на пенсионера.

При постъпил сигнал за лице, се прави проверка и справка по телефона за това дали лицето попада в някоя от посочените целеви групи. Всички заявили желание да получават Топъл обяд и попадащи в обхвата на целевата програма ще бъдат включени в списък, като след достигане на определения капацитет 170 лица, ще бъде направен списък с резерви. За да ползват услугите на програмата „Топъл обяд”, всеки един потребител ще попълни декларация, че отговаря на условията.  Декларациите ще бъдат раздавани на място в дома на потребителя в първия ден на получаване на храната