СамокоВест

Община Самоков получава 417 000 лв. за изграждане на STEM центрове в ПГ “Константин Фотинов“ и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”

Споделете ни в

Община Самоков получава финансиране в размер на 417 000 лв. по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”, информират от Общинска администрация. Със средствата ще се реализират проекти на ПГ „Константин Фотинов” и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” за изграждане на STEM центрове.

Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика – в интердисциплинарен и приложен подход. Чрез интегриране на дейностите по STEM в учебните области на децата се предоставя възможност за развитие на умения, необходими за адаптация в динамично развиваща се прагматична и технологична среда. Уменията, разработени чрез STEM им осигуряват стабилна основа за успех, както в училище, така и в реалния живот. Учениците развиват ключови умения като: творческо мислене; критичен анализ; работа в екип; инициатива; общуване; математическа грамотност.

Проектът на ПГ „Константин Фотинов“ е на стойност 250 хиляди лв. С реализацията му се предвижда изграждане на Център за технология в креативната индустрия и мултимедиен творчески център. Идеята е да се интегрират знания от различни природни и хуманитарни науки с цел решаване на конкретни практически задачи. Като част от проекта се предвижда издаване на пътеводител „Природа и здраве, култура и туризъм в Самоков и района“.

В STEM центъра в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ ще бъдат обособени четири зони, като всяка от тях ще служи за провеждането на различен тип дейности. Зона едно е за социални контакти, отдих и почивка за ученици и учители. Зона две ще се яви като един творчески кът, където учениците ще могат да се докоснат до креативните технологии. В третата зона ще бъде виртуалната лаборатория, която ще даде възможност на учениците да се докоснат до STEM познанието в една интересна и ангажираща тяхното внимание среда. Четвъртата зона ще бъде обособена като споделено пространство за учениците, в което те ще могат да работят съвместно по различни учебни предмети, изпълнявайки проекти, лабораторни опити и експерименти. Общата стойност на проекта е 230 000 лв., от които 23 хил. лв. собствено участие.