СамокоВест

Общината ще разпределя служебно недекларирани от собствениците земи

Споделете ни в

Съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи до 31 юли собствениците на земи, които не са дадени под наем, трябва да декларират как ще ги стопанисват през следващата стопанска година – като ги дадат под аренда или пък сами ги обработват. За целта трябва да се подаде декларация в общинските служби по земеделие. Документът може да се занесе лично или пък да се пусне на електронна поща на земеделската служба. Форматът е качен на сайта на аграрното ведомство, но при необходимост хората може да се обръщат и към служителите по места. Подадената от един съсобственик декларация е валидна и за останалите. В противен случай необработваните терени ще се предоставят служебно на големите арендатори в землището. Недекларираните парцели се включват в схема за разпределение на база служебно споразумение, което се сключва между общината и големите земеделци.
Ползвателите на земите са длъжни да внасят към сметка в общината дължимите суми за арендата върху имота, които собственикът може да потърси в тригодишен срок. База за определяне на цената е средната рента за конкретното място. В случай, че собствениците на земи не потърсят сумите в законоустановения тригодишен срок, всички внесени пари остават в полза на общинския бюджет. Неизрядните арендатори, които не са внесли рента за ползваните ниви, ще загубят правото си да работят и да участват в споразумения за следващата стопанска година, гласи още законът.

Една от целите на закона е да се ограничи размера на пустеещите земи, като всички земеделски имоти обработват и се стопанисват ефективно. Според последните данни на министерството земеделските земи в страната са около 36 млн. дка, като от тях се обработват около 33 млн. дка. Останалите около 3 млн. дка ниви са пустеещи и често местните власти не могат да открият собствениците им. С разпоредбите на закона се очаква и да се сложи край на практиката арендатори да завземат и обработват земеделски земи без знанието на собствениците им и без правно основание. Ревизиите на държавния поземлен фонд също показват, че в неотдадени под аренда или наем парцели се „настаняват“ фирми, като в не малко от случаите в спора за земите се е стигало и до инциденти.