СамокоВест

Общинарите потвърдиха Синята зона в пазара. Търговци ще я обжалват пред съда

Споделете ни в

На декемврийското си редовно заседание Общински съвет-Самоков отново разисква проблема със Синята зона в пазара.

Припомняме, че на сесията през месец октомври търговци поискаха отмяна на зоната, тъй като сериозно се засяга бизнесът им. Тогава общинарите отложиха решението по спорния и обществено чувствителен въпрос за следващи свои заседания.

Но и на днешното разискване

фактически не бе предложено нищо ново.

Постоянната комисия по „Законност, обществен ред и общинска собственост“ внесе предложение за решение, съгласно което Синята зона в района на пазара се запазва, като се дава 15 минутен гратисен престой.

В отговор Васил Благоев, от името на търговците, призова Синята зона да бъде изцяло отменена, тъй като от въвеждането ѝ до днес понасят сериозни щети.

Помислете за бизнеса, помислете за решение, което е в полза на  самоковци.

Обезлюдявате града, затваряме магазини, всички няма да можем да работим тук в общината. В повечето градове около пазарите няма такива зони. Моля ви не гласувайте това предложение, обърна се към избраниците ни Благоев и допълни – за 15 минути не можеш да премериш едни обувки, камо ли да ги купиш, а за да купиш 1 килограм домати от 2 лева –  ще платиш 2,50.

От дадения пример е повече от очевидно, че интересът на дребните търговци е сериозно накърнен. Докато големите вериги всяка седмица обявяват промоции от 25%, цените при търговците на пазара ежедневно са натоварени допълнително с минимум 25%.

Общинските съветници се включиха доста хаотично в разискванията

по проблема, от което отново стана безпощадно ясно, че нито общинската администрация, нито съветниците са направили задълбочено, компетентно и отговорно проучване относно ползите и вредите.

Припомняме, че на октомврийското заседание на Общинския съвет председателят Силвия Стойчева изтъкна, че съветниците са задължили кмета Георгиев да представи докладна за ефекта от Синята зона, не само във финансово изражение, но и като въздействие върху гражданите.

Това, разбира се, отново не се случи!

Съветниците направиха няколко предложения за промяна на проекто-решението на ПК  „Законност, обществен ред и общинска собственост“.

Общинският съветник от ГЕРБ Александър Кроснев предложи вместо 15 минути гратисният престой да стане 30 мин. Съветникът Ирена Гелова пък излезе с предложение 30-минутният толеранс да се отнася за цялата синя зона. Д-р Димитър Панев предложи Зоната да бъде ограничена и да важи само за общинските паркинги, а улиците да бъдат освободени, като даде пример с гр. Карлово, където платеното паркиране е ограничено до общинските паркинги.

Излишно е да уточняваме, че нито едно от предложенията на съветниците не бе прието.

С 15 гласа „за“, 5  „въздържам се“ и 2 „против“ бе прието старото-ново предложение на Комисията.

Сиреч Синята зона в пазара се запазва, с възможност за 15 минути гратисен престой.

А как ще се контролира кой кога е паркирал – един Господ знае. Повече от очевадно е, че единствената цел на тези 15 минути, от които не може да има никаква реална полза, е да се отсеят „нашите хора“. В крайна сметка, управниците ни отново разделиха гражданите на Община Самоков на такива с привилегии и такива с тегоби.

В този смисъл бе и крайното становище на търговците, изразено от Васил Благоев. Той бе категоричен, че засегнатите ще обжалват решението на общинарите пред съда. За съжаление обаче, общината плаща разноските с парите на данъкоплатците, а ние от джоба си, заяви Благоев и обобщи:

Затова не ви пука!