СамокоВест

Общинарите нанесоха пореден ценови удар на самоковци с увеличението на такса смет. Групата активни граждани продължават битката пред съда

Споделете ни в


На днешното си заседание самоковските общинари драстично увеличиха такса смет във всички населени места от общината.  За различните зони в град Самоков за 2020г. такса битови отпадъци ще бъде между  2.3 промила и 3.7 промила. Увеличението бе  предложено от постоянната комисия по бюджет и финанси крайно некоректно и неясно за гражданите, за всички заинтересовани страни и за медиите. Не бяха посочени промилите за предходната бюджетна година, за да стане ясно какъв е размерът на поскъпването, с който ще ударят гражданите на общината по вече съвсем изтънелите им джобове.

1.         За имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица в първа зона (централна градска част) в Самоков таксата става 2.3 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот

2.         За имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица във втора зона в гр. Самоков – 2,8 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот

4.         За имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица в трета и четвърта зона в гр. Самоков- 3,7 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот.

За живеещите в селата таксата скача на 6 промила. За имоти в индустриалната зона „Червената земя“ собствениците ще се бръкнат с 10 на хиляда върху данъчната оценка. За жилищни имоти на физически лица в к.к. Боровец с 8 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, а за нежилищни имоти на физически лица в к.к. Боровец с 10 на хиляда. За жилищни и нежилищни имоти на физически лица във вилните зони собствениците ще плащат такса битови отпадъци също 10 на хиляда.

На база декларирания брой и видове съдове собствениците на недвижими имоти ща заплащат:

 1. За съд тип „Контейнер 4 куб.м.“ , ползван на територията на град Самоков 

•          За сметосъбиране и сметоизвозване …….3484 лева

•          За обезвреждане на битовите отпадъци в депа и отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО- 0.5 на хиляда

•          За поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване – 1 на хиляда върху по-високата стойност между данъчна оценка и отчетна стойност

         2.  За съд тип „Контейнер 1.1 куб.м „, ползван на територията на гр. Самоков и селата

•          За сметосъбиране и сметоизвозване …………………1200 лева

•          За обезвреждане на битовите отпадъци в депа и отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО- 0.5 на хиляда

•          За поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване – 1 на хиляда върху по-високата стойност между данъчна оценка и отчетна стойност

        3. За съд тип „Контейнер 1.1 куб.м“, ползван на територията на к.к. Боровец

•          За сметосъбиране и сметоизвозване …………. 2400 лева

•          За обезвреждане на битовите отпадъци в депа и отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО- 0.5 на хиляда

За поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване – 1 на хиляда върху по-високата стойност между данъчна оценка и отчетна стойност.

За недвижими имоти на юридически лица и еднолични търговци, недекларирали брой съдове за сметосъбиране, такса битови отпадъци се дължи в размер на 8 на хиляда върху по-високата стойност между данъчна оценка и отчетна стойност.

Новогодишен „подарък“ получават и наемателите и концесионерите на общински жилищни и нежилищни имоти. Те ще заплащат такса битови отпадъци изчислена пропорционално върху данъчната оценка/отчетната стойност на ползвания имот или според количеството на отпадъците.

На декемврийското си заседание новите ни избраници допълниха Наредба 12 на Общинския съвет за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите с нов текст на чл. 17. Според него, размерът на таксите се определя върху основа за жилищни и вилни имоти на граждани, както и за жилищни имоти, собственост на физически лица и търговци по смисъла на Търговския закон, за услугите по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината  – пропорционално (в промил) върху данъчната оценка на имота.

Припомняме, че Върховният административен съд се произнесе окончателно, че определянето на такса битови отпадъци върху данъчната оценка на имота в община Самоков е незаконосъобразно. Наредбата бе атакувана пред АССО от обществено активни граждани на общината. Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров сезираха съда за закононарушения в посочената Наредба. В жалбата си те посочиха, че начинът на определяне на такса битови отпадъци за жилищните и вилните имоти на гражданите пропорционално на данъчната оценка противоречи на чл. 67, алинеи 1 и 2 от Закона за местните данъци и такси. Жалбоподавателите изтъкнаха, че общинските съветници са били длъжни да изготвят напълно нова Методика за определяне в левове на таксата смет – според количеството на битовите отпадъци. Будните ни съграждани посочиха също така, че не е спазена и процедурата за приемането на Наредбата.

В мотивите към решението си магистратите потвърдиха, че съгласно императивната разпоредба на чл. 67, ал.1 от ЗМДТ в редакцията и към момента на приемането на оспорената Наредба размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци. Когато не може да бъде установено количеството на битовите отпадъци, размерът на таксата се определя в левове на ползвател  или пропорционално върху основа, определена от Общинския съвет. Изводът е, че за определяне таксата пропорционално върху данъчната оценка е необходимо да е налице невъзможност да се установи количеството на битовите отпадъци. С оглед тази законова разпоредба не е предоставен избор на съответния общински съвет относно приложимите методи-според количеството битови отпадъци или пропорционално върху основата, определена от общинския съвет. Само при невъзможност за определяне на таксата за битови отпадъци според количеството им е допустимо тази такса да се определя на база приета от Общинския съвет основа, се сочи още в мотивите на съда. От всички събрани по делото доказателства не може да се направи извод поради какви причини общинският съвет Самоков е приел размера на такса смет да се определя пропорционално на данъчната оценка на имота, както и в какво се състои невъзможността същата да се определя според количеството на битовите отпадъци на ползвателя, заключават магистратите.

На тези основания Върховният административен съд остави в сила решението на АССО, с което се отменя чл. 17 ал.1 т.1 от Наредба №12 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Самоков, приета от Общински съвет –Самоков, като незаконосъобразна и задължи Общинският съвет да обнародва решението с всички произтичащи от това последици.

На днешното си заседание обаче самоковските общинари отново гласуваха размерът на такса битови отпадъци да се определя на база данъчната оценка на имота.

Битката на Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров срещу недъзите на Наредбата на Общински съвет-Самоков продължава. Със свое искане до Даниела Петрова – съдия в АССО, с копие  до Наталия Николова – Софийски окръжен прокурор от 5 декември 2019 година те настояват кметът Владимир Георгиев и Общински съвет-Самоков да изпълнят решението на съда.